Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Idéer Krönika

Janerik Larsson: Vad vi kan lära av Schweiz

Efter finanskrisen och pandemin har det runtom i världen talats om den stora statens återkomst. Men Schweiz lär oss att en begränsad stat fortfarande är ett framgångsrecept. Janerik Larsson har läst Ruchir Sharmas nya bok ”What Went Wrong with Capitalism”.

I Schweiz är de offentliga utgifterna 35 procent av BNP jämfört med 55 procent i Sverige. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Ruchir Sharmas första bok Breakout Nations; In Pursuit of the next Economic Miracles utkom 2012 och blev en internationell bestseller. Den amerikanska tidskriften Foreign Policy placerade snabbt Sharma på sin lista över ”Top 100 Global Thinkers”. Samma år började han också regelbundet skriva i Financial Times.

Sharmas egentliga karriär är dock inom den amerikanska finansindustrin. Finansjätten Morgan Stanley rekryterade honom 1996 till sitt kontor i Mumbai, den indiska finanshuvudstaden. 2002 flyttade han till New York där han fortfarande bor. Han fick där en topposition i Morgan Stanley Investment Management. För två år sedan anställdes han av Rockefeller Capital Management, ett bolag som förvaltar tillgångar på 95 miljarder dollar. Där är han nu ordförande för Rockefeller International.

Hans senaste bok som kom ut tidigare i år har redan hunnit bli en bästsäljare med den lockande titeln: What Went Wrong with Capitalism.

I den nya boken inleder Sharma med att berätta om sin uppväxt i Indien där han föddes i mitten av 1970-talet. Detta Indien präglades av en urusel ekonomi som han beskriver som ”hemmagjord socialism inspirerad av Sovjetunionen”. Hans pappa fick emellertid 1985 jobb i Singapore. Där fick Sharma uppleva ett samhällsbygge präglat av en liten, effektiv statsapparat, låga skatter, enkla regelverk och öppenhet för internationella investeringar. Singapore är idag ett av världens rikaste länder.

Staten har i kölvattnet av finanskrisen 2008 och pandemin 2020 blivit alltmer maktfullkomlig. 

Vad var det då som hände med kapitalismen, vad var det som gick fel? Jo, att staten i kölvattnet av finanskrisen 2008 och pandemin 2020 blivit alltmer maktfullkomlig. Den starka staten är det president Biden kallat ”vår nya konsensus i Washington”. Sharma konstaterar att Biden har rätt och att denna konsensus även gäller i Europa och Japan.

Var finns då hoppet? I ett kapitel i den nya boken pekar Sharma på det land som borde vara modell för resten av världen: Schweiz.

Ruchir Sharma är aktuell med boken ”What Went Wrong with Capitalism”. Foto: CC BY-SA 3.0

Den amerikanska vänstern har i många decennier betraktat Skandinavien som det socialistiska paradis som USA borde kopiera. Sverige, Danmark och Norge är rika, demokratiska och har en jämlik fördelning av välståndet. Men, skriver Sharma, Schweiz har allt detta plus att den schweiziska ekonomin är mycket större än den skandinaviska.

Schweiz hör till världens tjugo största ekonomier, har samma välfärdserbjudande, lägre skatter och mycket mindre statsapparat. Snittinkomsten ligger i världstoppen och är dubbelt så hög jämfört med Skandinavien. Schweiz har en genuint öppen ekonomi: andelen global export är ungefär dubbelt så hög som något land i Skandinavien.

På OECD:s lista över länderna med högst levnadsstandard ligger Schweiz och Sverige på samma nivå, men i Schweiz är de offentliga utgifterna 35 procent av BNP jämfört med 55 procent i Sverige. Det mest positiva Sharma har att säga om Sverige är att han lyfter fram Anders Borgs budgetöverskottspolitik under finanskrisen 2008 som ett föredöme.

Ruchir Sharmas slutsats är att valet för ett framgångsrikt land inte står mellan fri företagsamhet och social välfärd. Vad ett land som Schweiz visar är att den framgångsrika balansen handlar om att pragmatiskt hålla tillbaka ”den starka staten” och låta kapitalismen skapa det välstånd ingen stat annars kan leverera.