Smedjans sommarredaktion
Under sommaren förvandlas Smedjan från magasin till ledarsida, där våra sommarsmeder dagligen kommenterar svensk, europeisk och global politik i kortare texter. Välkommen att läsa! Läs mer
Samhälle Ledare
Ta vara på de privata vårdgivarna
Sverige är ett land som lägger stora resurser på sin hälso- och sjukvård, trots detta får många patienter inte vård i tid. Samtidigt finns det privata vårdgivare som kan genomföra operationer billigare, snabbare och minst lika bra som det offentliga, skriver Thea Erlandsson.
Trots att svenska patienter har lagstadgad rätt till vård inom en viss tid, överskrids den regelbundet för många patienter i flera regioner. Den så kallade vårdgarantin är långt ifrån en garanti, snarare är det ett mål som många regioner misslyckas med att nå.
Samtidigt lägger Sverige mycket stora summor pengar på hälso- och sjukvården. År 2022 motsvarade utgifterna 10,5 procent av Sveriges BNP. Att lägga mycket resurser på ett politiskt område är ett sätt att signalera att man bryr sig om och prioriterar det området, men sällan leder det någon vart om inte resurserna används effektivt – vilket inte alltid är givet i den offentligt drivna vården.
Att lägga mycket resurser på ett politiskt område leder sällan någon vart om inte resurserna används effektivt.
Ordet effektivitet används flitigt i sjukvårdsdebatten, men innebörden av begreppet konkretiseras sällan. I grunden är konceptet relativt enkelt. Ju fler gånger man gör något desto bättre och snabbare blir man. Första gången en läkare genomför en höftledsoperation kommer skilja sig från hundrade gången samma operation genomförs. I processen har läkaren genom prövning lärt sig hur operation ska ta så kort tid som möjligt, samtidigt som hög kvalitet bibehålls. Finjusteringar i små moment, som hur långt snittet är i knäet eller var instrumentbordet är placerat i rummet, är det som gör att en läkare kan behandla ytterligare en till patient.
Denna renodling av operationsprocessen kräver däremot att läkaren får möjlighet att lägga tid på att genomföra samma operation upprepade gånger. Företag som fokuserar på en huvudsaklig produkt eller tjänst är oftast mer framgångsrika än de som spretar, och det gör att med tiden så kan företag bedriva sin verksamhet för lägre kostnad och samma, om inte högre, kvalitet. Detsamma gäller i sjukvården.
Därför kan just många privata vårdgivare i flera fall erbjuda operationer för lägre kostnad med samma kvalitet. I en jämförande analys av privata vårdgivares ersättning och offentliga vårdgivares kostnader i Västra Götalandsregionen (VGR) och Region Skåne, som branschorganisationen Vårdföretagarna låtit göra, fann man att kostnadsbesparingar på flera miljoner kunde göras om 25 procent av de operationer som i dag genomförs i offentlig regi flyttades till privata utförare. Det gällde höftprotesoperationer, knäprotesoperationer, operationer av grå starr och framfallsoperationer. Samtidigt var andelen reoperationer inom två år – SKR och Socialstyrelsens nationella kvalitetsindikator – i nästan samtliga fall mindre för operationerna i privat regi. Dessa besparade kronor hade kunnat användas för att operera fler patienter och korta vårdköerna.
Dessa besparade kronor hade kunnat användas för att operera fler patienter och korta vårdköerna.
Trots detta finns ett starkt motstånd till de privata vårdgivarna. Vissa är skeptiska av ideologiska skäl och vill inte se vård i privat regi överhuvudtaget, medan vissa oroar sig över att vinst premieras över patienternas behov.
Men existensen av sjukvård i privat regi innebär inte att vård enbart behöver reduceras till mätbara resultat som ska effektiviseras, sekund för sekund eller patient för patient. Effektivitet är ett av flera värden som borde värnas. Vissa delar av vården kräver även annat av sjuksköterskorna och läkarna, exempelvis kan tid med svårt sjuka patienter vara viktigt för att kunna identifiera rätt behandlingsplan. För att kunna förlänga mötet med patienten kan däremot effektiviseringar av andra delar av sjukvården, bland annat operationer, vara nödvändiga.
Och för att uppnå det är privata vårdföretag ett viktigt komplement till den offentliga hälso- och sjukvården. Genom sin specialisering kan de driva på för effektivisering, så att mer tid kan ägnas åt det som är viktigast – att ge så många som möjligt högkvalitativ vård i tid.