Solförmörkelse i politiken
I måndags inträffade en total solförmörkelse över Nordamerika. Känner du dig lite avundsjuk? Gör inte det. Den svenska politiken är full av solförmörkelser – och här varar de mycket längre än några minuter.
En solförmörkelse uppstår när en stor sak (solen) döljs av en betydligt mindre sak (månen). Betraktarna får, på grund av sitt perspektiv, intrycket att den mindre saken är stor i jämförelse – tillräckligt stor för att dölja solen.
Ungefär som när politiker, på grund av sitt perspektiv, har en relativ småsak i fokus och missar den mycket större frågan som är skymd bakom.
Feminismen bjuder på ett bra exempel. Vi har ett stort problem ur feministisk synvinkel: Att det i vissa delar av Sverige råder en hederskultur som bokstavligt talat är livsfarlig. Av 105 mord förra året var 10 hedersrelaterade. Vid sidan av morden finns alla de som hindras från att leva sina liv som de vill. En enkät bland ungdomar i segregerade Stockholmsförorter visar att så många som 83 procent av tjejerna – mer än fyra av fem – inte får ha killkompisar, och en majoritet inte får delta i fritidsaktiviteter tillsammans med pojkar.
Och så har vi ett jämförelsevis litet problem (i den mån det är ett problem, och inte resultatet av skillnader i utbildning och erfarenhet): Att det inte sitter lika många kvinnor som män i bolagsstyrelser.
Ni minns förmodligen vilken fråga som var mest aktuell för Feministiskt initiativ i valrörelsen, eller för Miljöpartiet. Så sent som i år stoppades regeringens lagförslag om att bötfälla företag med ”fel” könsfördelning i styrelsen. Någonstans har perspektivet blivit skevt.
Som om nästa partiledare skulle ha tillräckliga magiska krafter för att locka tillbaka de bortstötta väljarna.
Ett ännu mer dagsaktuellt exempel på solförmörkelseperspektiv är Moderaterna. Partiet har ägnat lejonparten av en mandatperiod åt att demonstrera ett totalt ointresse för att driva högerpolitik. Nu har moderater runt om i landet bestämt sig för att ett partiledarbyte vore ett lämpligt plåster på väljarblödningen, som om nästa partiledare skulle ha tillräckliga magiska krafter för att locka tillbaka de bortstötta väljarna.
När vi ändå är inne på aktuella händelser, bestämde sig regeringen i veckan för att gå dit Jonas Sjöstedt pekar och föreslå en begränsning av vinster i välfärden. Problemet anses vara att privata företag gör vinst i den skattefinansierade välfärden. I själva verket är det nog större problem att äldreomsorg, sjukvård och skola alla är överbelastade, inte alltid överdrivet kvalitativa (se Pisa, eller försök få tid för ett akut läkarbesök vid din lokala vårdcentral), och kommer att bli alltmer pressade i takt med att ålderskullarna ökar.
Inom politiken florerar den sortens perspektiv som gör verklighetsuppfattningen en aning skev.
Listan kan göras längre. Legala vapen regleras medan illegala vapen smugglas in i landet. Sveriges försvar är undermåligt, men hamnar aldrig högst upp på prioriteringslistan. Och så vidare.
En solförmörkelse som betraktas ur ett neutralt perspektiv, vid sidan av, är inget annat än en större och en mindre sak bredvid varandra. Inom politiken florerar dock den sortens perspektiv som gör verklighetsuppfattningen en aning skev. Som exempelvis får det att verka som att ojämlika bolagsstyrelser är lika viktiga som hedersproblematik i förorten, eller att partiledaren är lika viktig som ideologin och politiken.
Politiska solförmörkelser är varken lika vackra, lika exotiska eller lika ofarliga som när månen passerar framför solen. Men de är betydligt mer permanenta.