Samhälle Krönika
Socialdemokraterna fortsätter att tappa sin bas
SCB:s mätning visar att Socialdemokraterna, ihop med V, MP och C, har ett knappt övertag i opinionen. Samtidigt visar mätningar att stödet för S i traditionella väljargrupper sviktar. Statsminister Magdalena Andersson står inför en svår uppgift att återupprätta förtroendet bland Socialdemokraternas kärnväljare, skriver David Ahlin.
I riksdagsvalet 2018 backade Socialdemokraterna med 2,7 procentenheter till 28,3 procent. Ett ganska starkt valresultat för ett socialdemokratiskt parti i ett bredare europeiskt perspektiv, men ändå partiets sämsta valresultat någonsin.
Den egna analysgruppen konstaterade att partiets tillbakagång var störst i mindre orter och på landsbygden. S tappade mellan fem och tio procentenheter i 115 av 197 landsbygdskommuner. Och många av dessa kommuner ökade samtidigt stödet för Sverigedemokraterna.
I industri- och bandyorten Sandviken tappade S från 41,4 till 35,5 procent, samtidigt som SD ökade från 12,4 till 18,6 procent. I Trelleborg tappade Socialdemokraterna från 34,3 till 23,4 procent. SD ökade från 20,2 till 25,3.
Så sent som 2006 röstade fortfarande 60 procent av LO-väljarna på Socialdemokraterna, jämfört med 41 procent 2018.
Borlänge, med SSAB och Kvarnsvedens pappersbruk, är ett till exempel, även om nedgången inte var lika drastisk. Liksom många traditionellt starka S-kommuner har Borlänge ett stort kommunalt bostadsbestånd. Kommunen har tagit emot många flyktingar, blivit Sveriges mest segregerade mellanstora stad, och dras nu med stora sociala problem. ”Valet nästa år avgörs i Borlänge”, skriver Daniel Swedin på temat i en läsvärd ledare i Arbetet i veckan.
Stödet bland LO-medlemmar minskade med ungefär åtta procentenheter under mandatperioden 2014–2018. Många av dessa förlorade väljare röstade i stället på Sverigedemokraterna. Så sent som 2006 röstade fortfarande 60 procent av LO-väljarna på Socialdemokraterna, jämfört med 41 procent 2018. En tillbakagång med 19 procentenheter.
Sammanfattningsvis, störst väljartapp bland arbetare och i mindre kommuner, varav många bruksorter med en historia av starkt stöd för Socialdemokraterna.
Samtidigt som S tappade stöd ute i landet och bland arbetarväljare så ökade stödet i mer välmående områden som Mälarhöjden, Hägersten och Södermalm i Stockholm.
Samtidigt som S tappade stöd ute i landet och bland arbetarväljare så ökade stödet i mer välmående bostadsområden som Mälarhöjden, Hägersten och Södermalm i Stockholm. I dessa områden har många längre utbildning, goda inkomster och ser mer optimistiskt på framtiden. En förklaring som analysgruppen lyfter fram är att många av väljarna i dessa områden tycker illa om Sverigedemokraterna och såg Socialdemokraterna som en garant mot att Sverigedemokraterna skulle få inflytande.
Nu har det gått drygt tre år. Vad har hänt i opinionen sedan Socialdemokraternas analysgrupp skrev sin rapport?
För att ta reda på det har jag tittat närmare på två större väljarundersökningar från opinionsinstitutet Novus. Den första undersökningen med 2 200 intervjuer genomfördes direkt efter riksdagsvalet 2018. Den andra undersökningen, med 3 660 intervjuer, genomfördes under oktober 2021. Eftersom det rör sig om två enskilda undersökningar så bör resultatet av jämförelsen tolkas med försiktighet, även om det finns andra undersökningar som pekar i samma riktning.
I flera viktiga väljargrupper håller Socialdemokraterna ställningarna med i princip oförändrat stöd jämfört med riksdagsvalet. Det gäller exempelvis i stora väljargrupper som pensionärer där stödet för S ligger kvar kring höga 37 procent. Även bland till exempel Saco-medlemmar och studenter är stödet mer eller mindre intakt jämfört med senaste valet. Detsamma gäller i Stockholms län och i Sveriges tre storstadsområden. I Stockholms kommun är det till och med ett litet plus.
De två enskilt största väljartappen sedan september 2018 har skett bland LO-anslutna och bland arbetare. I slutet av september 2018 röstade enligt Novus 41,4 procent av LO-väljarna på Socialdemokraterna. Nu har andelen minskat till 33,6 procent, ett fortsatt tapp sedan 2018 på knappt åtta procentenheter. I gruppen som ser sig som arbetare har S röstandel minskat från 29,8 procent 2018 till 23,1 procent i oktober 2021.
Socialdemokraternas förtroendeproblem verkar ha förvärrats.
Också på landsbygden verkar Socialdemokraternas förtroendeproblem ha förvärrats. I så kallade övriga kommuner (landsbygdskommuner samt mindre orter utanför stora och medelstora städer) har stödet för S minskat från 29,5 i september 2018 till 25 procent idag.
Tittar man på väljarflöden från och till Socialdemokraterna sedan valet 2018 så stärks bilden av ett parti med tilltagande problem att vinna förtroende bland sina traditionella väljargrupper. Nettoflöden sedan valet 2018 från Socialdemokraterna till andra partier är enligt Novus störst till Vänsterpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Samtidigt vinner S väljare från Centern, Miljöpartiet och Liberalerna.
Mot den här bakgrunden är det kanske inte så konstigt att många Socialdemokrater verkat ganska nöjda med Miljöpartiets beslut häromveckan att lämna regeringen. Partiernas kärnväljare är ganska olika varandra. De har delvis helt motstridiga politiska prioriteringar. Miljöpartiets generösa invandringspolitik, krav på höjda bränsleskatter och hårda motstånd mot kärnkraft är bara några exempel på miljöpartistiska hjärtefrågor som går på tvärs med många S-väljares uppfattningar.
Vad blir Socialdemokraterna då, om de tappar arbetarna och landsbygden?
Nu hoppas många socialdemokrater att livet ska bli lättare. Men tiden till valdagen är knapp. Och Socialdemokraternas tänkta regeringsunderlag är detsamma som innan den senaste regeringskrisen.
Slutsatsen blir att de utmaningar som Socialdemokraternas valanalysgrupp pekade på efter förra riksdagsvalet finns kvar, och att de sannolikt har fördjupats. Efter år av januariavtal och smärtsamma politiska eftergifter till Centerpartiet och Miljöpartiet så kan det bli svårt att vinna tillbaka arbetarväljarna och landsbygdens folk.
Det finns förstås många andra väljare för Socialdemokraterna att satsa på i stället. Inte minst på Södermalm, i Mälarhöjden, Hägersten och andra liknande platser i och kring våra storstäder. Men vad blir Socialdemokraterna då, om de tappar arbetarna och landsbygden?
Det ser ut att bli ett jämnt val. Förmågan att mobilisera den egna sidans sympatisörer kan bli avgörande. Just detta kan bli Magdalena Anderssons viktigaste, och svåraste, utmaning som nyvald partiledare för Socialdemokraterna.
Omslagsfoto i sociala medier: Björn Larsson Rosvall / TT / 9200