Samhälle Krönika
Socialdemokraterna är bidragsfuskarnas bästa vän
Bidragsfifflare bedrar skattebetalarna på hela 18 miljarder kronor årligen, men Magdalena Andersson tittar konsekvent åt andra håll. Det är hög tid att ta tillbaka kontrollen över bidragen från S, skriver Kajsa Dovstad.
Det är mitt på dagen, solen skiner och bakom Daniel Suhonen pågår ett rån. Så säger han i alla fall själv, där han står framför Internationella Engelska Skolan i Bromma. ”Rånet” består av att Sveriges två största skolkoncerner, IES och Academedia, beslutat att dela ut 175 miljoner kronor till ägarna, informerar Suhonen – som är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.
Medan du läser den här texten pågår emellertid ett riktigt, betydligt grövre, rån. Det handlar om bidragsfusk. Ungefär 18 miljarder kronor beräknas varje år försvinna från välfärdens bidragssystem, men ingen vet riktigt säkert hur stor summan är. Myndigheterna har nämligen dålig kontroll.
Exakt hur dålig kontrollen är framkommer i journalisten Hanne Kjöllers “Handbok för fifflare” (Fri Tanke, 2021). Det är nyttig, men inte särskilt rolig, läsning.
Folkbokföringen går inte att lita på. Människor är skrivna på fel adresser och anmäler inte flytt utomlands, i syfte att kunna fortsätta lyfta bidrag. Många aktörer kan utfärda samordningsnummer och identitetskontrollen är dålig. Även hos Polisen fungerar det utmärkt att använda ett spärrat körkort som ID-handling, råkar Kjöller personligen upptäcka. Går det att hitta ett bättre exempel på hur illa den en gång så vältrimmade svenska byråkratin i dag kan fungera?
Flera tunga myndigheter, bland annat Polisen, har bett om möjlighet att få använda biometri, som ansiktsigenkänning eller fingeravtryck, för att motverka användningen av oriktiga identiteter. Även om integritetsaspekten inte får glömmas bort, borde sådana förslag hörsammas – särskilt av en regering som säger sig vilja ha mer ordning och reda i välfärdssystemen.
Även hos Polisen fungerar det utmärkt att använda ett spärrat körkort som ID-handling.
Efter långvariga påtryckningar från både oppositionen och myndigheter har regeringen nu bestämt sig för att rensa upp bland alla samordningsnummer, ett slags personnummer-light som ofta används vid svartarbete, bidragsfusk och organiserad brottslighet. 700 000 av totalt 900 000 samordningsnummer avaktiveras vid årsskiftet. Men om någon skulle vilja fortsätta använda sitt nummer går det utmärkt, det är bara att kontakta Skatteverket. Skatteverket har i sin tur dåliga möjligheter att kontrollera att personen verkligen är den hen uppger sig att vara.
Utredningen ”Om folkbokföring, samordningsnummer och identitetsnummer” föreslog i somras att Skatteverket även fortsättningsvis inte ska få lagra fingeravtryck. Inte ens från den vars ID-handling saknar biometrisk data – till skillnad från moderna svenska pass – ska sådan data få samlas in. Därmed kan en person få, eller återfå, ett samordningsnummer ena dagen, för att nästa dag begära ett nytt. Så länge personen har falska ID-handlingar utan biometri är risken för upptäckt liten. Avaktiveringen är med andra ord ett kraftfullt slag i luften.
I princip alla bidragsutbetalningar bygger på folkbokföringen, som alltså inte går att lita på. Men även med korrekta uppgifter är det ganska enkelt att fuska. Tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn, vab-ersättningen, uppges vara det vanligaste bidragsfifflandet. Vab-myglandet är ett slags medelsvensson-fusk som bland dagens unga småbarnsföräldrar inte anses vara särskilt moraliskt förkastligt.
Ungas lättsinniga inställning till våra gemensamma pengar överträffas tyvärr av politikernas avsaknad av ansvarskänsla. Som Kjöller skriver har bristerna varit kända länge och utredningar om hur hålen bäst täpps igen har staplats på varandra sedan sent 00-tal. Ändå har bland annat vabbandet förenklats och kontrollen försämras. Varken förskola eller arbetsgivare behöver bekräfta att föräldern är hemma med barnet för att ersättning ska betalas ut.
Räknat i kronor och ören kostar fuskandet mer i andra bidragssystem. Även här finns närmast färdiga förslag som bara är att damma av. Minskad sekretess mellan myndigheter, och delar av myndigheter, är åtgärder som borde införts i går. Visserligen ska en ny myndighet med samordningsfunktion minska fusket, men liknande åtgärder har testats förr utan effekt.
Ungas lättsinniga inställning till våra gemensamma pengar överträffas tyvärr av politikernas avsaknad av ansvarskänsla.
Kontrasten mellan hur noggrant staten samlar in pengar och hur slarvigt samma stat sedan betalar ut slantarna, är övertydlig. Både arbetsgivare och banker är skyldiga att rapportera till Skatteverket; den enskildes integritet anses här underordnad det allmännas intresse. Gott så, men den som söker bidrag borde behandlas med samma måttstock som den som betalar in skatt.
Som Kjöller kärnfullt skriver: ”Vi har alltså från lagstiftaren en dubbel syn på människan. De som klarar sig själva, och som kanske har mer än de behöver, måste kontrolleras. De som inte klarar sig själva är ett slags finare människor som ingalunda ska misstänkas för att vilja roffa åt sig.”
Kontrasten mellan hur noggrant staten samlar in pengar och hur slarvigt samma stat sedan betalar ut slantarna, är övertydlig.
Skulden ligger helt och hållet på Socialdemokraterna och vänstern. Borgerliga politiker som, likt förra styret i Sundbyberg, vill öka kontrollerna anklagas ofta för att ha en taskig människosyn och misstro fattiga. Daniel Suhonen liknar vinst från välrenommerade bolag vid rån, medan ingen pratar om den faktiska stöld bidragsmottagare gör dig skyldiga till. Vänstern har onekligen vind i seglen. Katalys klipp ”Här rånas skattebetalarna” har visats över 400 000 gånger bara på Facebook.
Socialdemokraterna går till val på att ta tillbaka kontrollen över välfärden. Udden riktas mot företagarna, samtidigt som S under sju år i regeringsställning har försummat jakten på bidragsfuskarna. Magdalena Andersson mottog redan 2019 slutbetänkandet för det senaste stora utredningsprojektet ”Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen”. Sedan dess har visserligen en del finjusteringar gjorts, men framförallt har – obegripligt nog eftersomdet redan finns färdiga förslag – fler utredningar tillsatts. Under tiden fortsätter de felaktiga utbetalningarna – de riktiga välfärdsrånen – i oförminskad skala. Kanske är det dags att ta tillbaka kontrollen över välfärden från Socialdemokraterna?
Omslagsfoto i sociala medier: Försäkringskassan.