Samhälle Krönika
Så bör Ulf Kristersson regera landet
Valresultatet är en arbetsseger för Moderaternas sakpolitiskt inriktade valrörelse. Det är ett förhållningssätt till politiken som även bör vara vägledande för den nya regeringen, skriver David Ahlin.
Till slut var det läget i landet och de vardagsnära bekymren som avgjorde. 4 av 10 väljare svarade i SVT:s VALU att den egna ekonomin hade mycket stor betydelse för partivalet. Bland väljare som lade sin röst på Sverigedemokraterna var andelen 56 procent. En tilltagande oro för samhällsutvecklingen, gängvåldet, energiförsörjningen och ekonomin, de allt högre el- och drivmedelspriserna, allt detta blev argument för att ge oppositionen chansen efter åtta år av rödgrönt styre.
Ett starkt personligt förtroende är förstås en stor fördel i en valrörelse. Det gör att fler lyssnar på vad du har att säga. Men den gamla sanningen, att väljarna röstar på partier och sakpolitik och inte på person, verkar gälla. I det här valet var det Moderaterna och oppositionen som hade idéerna, som presenterade politik för att lösa Sveriges akuta problem. Det var Ulf Kristersson som bad väljarna att rösta för förändring.
När Magdalena Andersson räknade upp EU-ledare som hon pratat med, tittade Jimmie Åkesson rakt in i kameran och talade om tandvårdsreformen som han vill genomföra. När Peter Hultqvist och Anders Ygeman varnade för Sverigedemokraterna, presenterade Moderaterna förslag för att möjliggöra ny kärnkraft.
Valresultatet är en arbetsseger för Moderaternas sakpolitiskt inriktade valrörelse. När Magdalena Andersson i debatter upprepade frasen ”Jag håller med Ulf Kristersson” blev kontrasten till S politiskt defensiva strategi till slut nästan övertydlig.
Socialdemokraterna inriktade sig på att vinna mittenväljare. Genom att lyfta Magdalena Anderssons personliga egenskaper, hennes kompetens och erfarenhet, och samtidigt varna för att en moderatledd regering skulle bli alltför beroende av Sverigedemokraterna, skulle liberala väljare flyttas över blockgränsen. Med få egna förslag, och genom att omfamna det mesta av Moderaternas politik, fokuserade Socialdemokraterna på att skrämma väljare att rösta på det trygga kortet. Valet skulle bli en folkomröstning, inte om vilken politik som behövs för att lösa Sveriges problem, utan om SD.
Den defensiva valstrategin fungerade i Stockholm. I Vasastan, i Bromma, och på Östermalm, där många har hög utbildning, bra jobb och höga inkomster, vann S rörliga väljare som tidigare röstat borgerligt.
Samtidigt verkar Socialdemokraterna ha tagit sina kärnväljare ute i landet för givna. Deras bekymmer adresserades med få egna förslag. När de höga elpriserna debatterades så var argumentet att priserna minsann var ännu högre i andra länder.
Den moderatledda oppositionen gick till val, och vann, med en förändringsagenda.
Strategin att sätta Sverigedemokraterna i centrum ledde till att partiet växte. Och en stor andel av partiets nya väljare kom från just Socialdemokraterna, ofta i orter runt om i det bilburna Sverige. Enligt SVT:s VALU tappade Socialdemokraterna 8 procent till Sverigedemokraterna. Den väljarströmmen, i antal väljare en av de största, avgjorde valet.
Den moderatledda oppositionen gick till val, och vann, med en förändringsagenda. Att åstadkomma förändring som märks, och att samtidigt hantera de kriser som står för dörren, är därmed den nya regeringens viktigaste uppgift.
I slutet av förra veckan visade banken SEB att hushållens utgifter kan komma att mer än fördubblas under 2022, jämfört med 2021. Stigande priser på el, mat, drivmedel, och högre räntekostnader gör att en genomsnittlig barnfamilj står inför en kostnadsökning på 103 %. Mycket talar också för att hushållens räntekostnader nu stiger snabbare än vad många planerat för. Hushåll och företag kan behöva krisstöd för att övervintra. Snart kommer också kommunernas ekonomi i ökat fokus.
En särskild utmaning för regeringen Kristersson blir att både hantera de kortsiktiga kriserna, och att samtidigt skapa långsiktiga förutsättningar för tillväxt och framtidstro i ekonomin.
Sverige behöver fler Skellefteå, i både norra och södra Sverige.
För några veckor sedan var jag i Skellefteå. I den stan pågår byggprojekt överallt; nya vägar, broar, bostadshus. Företag etablerar sig i spåren av Northvolts enorma satsning. Nya restauranger och hotell följer efter. Enligt kommunen kommer 100 miljarder kronor att investeras i Skellefteå till år 2030, och staden står inför en historiskt snabb befolkningstillväxt. Northvolt rekryterar dussintals varje vecka, fler än varannan från andra länder. Förutom alla byggkranar, så slås man av framtidstron, och stoltheten över att företag och människor söker sig dit.
Sverige behöver fler Skellefteå, i både norra och södra Sverige. Då krävs att den nya regeringen också håller blicken på de grundläggande frågorna för investeringsklimatet, som kompetensförsörjningen, öppenheten mot omvärlden, och möjligheten att hitta rätt talang, oavsett var den finns.
Att ha tillgång till stabil och fossilfri el, till konkurrenskraftiga priser, har varit en grundförutsättning för att bygga Sveriges konkurrenskraft. Den fossilfria elförsörjningen är också nyckeln för att Sverige ska kunna ta den globala tätposition som är inom räckhåll när det handlar om att skynda på industrins gröna omställning.
Men nu skakar den grunden. Reaktorstoppet vid Ringhals 4 förlängs in på nästa år. Svenska kraftnät säger att planerade strömavbrott i vinter inte kan uteslutas. Den politiskt drivna förtida avvecklingen av flera kärnkraftsreaktorer kommer stå inte minst södra Sverige dyrt. Vi går mot en vinter med risk för elpriser som kan bli tre eller fyra gånger så höga som förra året. Att underlätta för investeringar i både ny och befintlig fossilfri kraftproduktion, inom alla kraftslag, blir en central uppgift för den nya regeringen.
Håll fokus på samhällsproblemen, var en samlande kraft, och fortsätt att arbeta konstruktivt med alla partier i riksdagen.
Fler än 250 skjutningar hittills i år. 47 döda och över 70 skadade i hänsynslösa skottlossningar. I flera fall har helt oskyldiga människor, som bara råkat komma i vägen, drabbats. Det dödliga skjutvapenvåldet, och den organiserade gängrelaterade brottsligheten, är den tredje akuta krisen som självklart står mycket högt på den nya regeringens agenda.
Med andra ord, det saknas inte utmaningar. Regeringen Kristersson bör fortsätta på det sakinriktade spår som präglat den moderata valrörelsen. Håll fokus på samhällsproblemen, var en samlande kraft, och fortsätt att arbeta konstruktivt med alla partier i riksdagen. Så förvaltar ni förtroendet från väljarna.