Samhälle Krönika
Regeringen bär ansvaret för ungdomsrabatten
Om ungdomsrabatten hade avskaffats hade 18-åringen som dömdes för tortyrrånet fått nio års fängelse i stället för fem år och sex månader. Justitieminister Morgan Johansson har haft flera möjligheter att avskaffa rabatten, men inte tagit en enda. Varje gång har Socialdemokraterna vikit sig – trots att en utredning finns färdig och trots att justitieministern flera gånger har bedyrat att partiet vill avskaffa ungdomsrabatten, skriver Henrik Hall.
Den 7 januari föll domen mot de två män som begick tortyrrånet på en kyrkogård i Solna natten mellan den 22 och 23 augusti. Fallet är ett av de mest uppmärksammade på länge i Sverige. Tingsrätten anser att båda männen borde få nio års fängelse – med svenska mått mätt ett mycket högt straff. Men den ene av gärningsmännen är bara 18 år gammal. Vuxen, på snart sagt alla sätt, förutom när fängelsestraff ska utdömas. Hans nio års fängelse förvandlas till fem år och sex månader på grund av ungdomsrabatten.
Det är värt att notera vad det är för brott som tortyrrånaren dömts för. Grov våldtäkt, människorov, grov misshandel, rån, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, olovlig körning, ringa stöld och ringa narkotikabrott. Domstolen beskriver hur han och medbrottslingen under omkring nio timmar tagit offrens tillhörigheter, stuckit dem med kniv i benen, klätt av dem nakna, bundit deras armar och ben, satt munkavle och ögonbindel på dem, tvingat dem att ligga ner på marken under långa perioder, utsatt den ene för en grov våldtäkt, bränt denne på axeln och tvingat ner offren i gropar på kyrkogården. Samtidigt har de hotats och blivit slagna. Det är synnerligen grova gärningar som resulterat i ett straff på fem år och sex månader.
Redan i april 2017 beslutade riksdagen att ungdomsrabatten skulle ses över.
Det hade inte behövt vara så här. Redan i april 2017 beslutade riksdagen att ungdomsrabatten skulle ses över efter förslag från dåvarande Alliansen. S, V och MP röstade nej. S ändrade sig sedan och gick därefter till val på att avskaffa den. En säker majoritet i riksdagen, alltså. Men ännu lever ungdomsrabatten för vuxna kvar, trots att regeringen och justitieminister Morgan Johansson flera gånger efter valet har bedyrat att de vill avskaffa eller åtminstone reformera den. Den 13 december 2017, ungefär ett halvår efter Alliansens beställning, skickade regeringen exempelvis ut ett pressmeddelande med rubriken ”Skärpta regler för unga lagöverträdare 18-20 år”, då regeringen tillsatte en utredning.
Ambitionen var tydlig. Reglerna för unga lagöverträdare skulle ses över för att personer över 18 skulle dömas till samma straff som andra vuxna. Utredningen blev klar den 18 december 2018 och innehöll förslag på hur straffrabatten skulle avskaffas. De föreslagna lagändringarna var tänkta att träda i kraft den 1 juli 2020 – alltså knappt två månader innan tortyrrånet på Norra begravningsplatsen i Solna. Hade så skett, skulle mannen ha dömts till nio års fängelse.
Men det gjorde han alltså inte. Straffrabatten fanns kvar. I juni 2019 kunde nämligen Ekot rapportera att Miljöpartiet sade nej, men också att Morgan Johansson mjuknat i frågan. Miljöpartiet såg risken att förslaget skulle innebära att yngre personer fick längre fängelsestraff och Johansson hade börjat undra ”hur långt vi ska gå”. Processen tycktes ha gått i stå.
Efter sommaren skedde en rad uppmärksammade mord och regeringen inledde gängsamtal med oppositionen. Där krävde flera partier att straffrabatten för unga vuxna skulle avskaffas. Regeringen borde ju enligt tidigare löften, varit på denna sida också. Men icke. Nu kunde inte straffrabatten avskaffas eftersom det skulle kosta för mycket pengar.
34-punktsprogrammet fick till sist en mycket svag skrivning. Ungdomsrabatten skulle avskaffas för den mellan 18 och 21 år som tidigare dömts för ett brott med minimistraffet ett års fängelse och som återföll i ett brott med minst två års fängelse som minimistraff. I praktiken skulle risken att drabbas vara närmare noll.
Sedan följde ett intensivt arbete i riksdagens justitieutskott, där Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna förordade ett avskaffande av rabatten för den mellan 18 och 21. När risken för att andra partier skulle ansluta sig blev allt för stor vek sig S och MP. Regeringen beslutade sig för att gå på Liberalernas och Centerpartiets ursprungliga linje, att rabatten avskaffas för den som återfaller i brott. Samma dag som riksdagen beslutade om detta, gick Morgan Johansson ut och sade att regeringen ville begränsa straffrabatten för unga vuxna och försökte ta åt sig äran åt jobbet som gjorts i utskottet. Trots att han vid det laget haft en utredning färdig i över ett års tid. En utredning, som om genomförd, hade medfört att nio års fängelse för ett tortyrrån inte hade trollats bort till fem och ett halvt år.
Regeringen har lagt krokben på sig själva i frågan, men de som verkligen kommer i kläm är brottsoffren.
Regeringen lovar att en proposition ska ligga på riksdagens bord i maj. Innehållet är ändrat igen. Nu gäller att den som begår brott med minimistraff på ett års fängelse som ska fråntas sin ungdomsrabatt. Brott som misshandel, övergrepp i rättssak, vapenbrott, narkotikabrott och grovt bedrägeri ingår inte i den skalan.
Det sista ordet är nog inte sagt i denna härva. Regeringen har som synes lagt krokben på sig själva förr i frågan. Men de som verkligen kommer i kläm är brottsoffren. Riktiga människor som blir utsatta för hänsynslösa brott och får men för livet. Offer för mord, hot och våld. De som inte vågar röra sig fritt i sina egna stadsdelar. Personer under 21 år utnyttjas regelbundet av kriminella för att begå grova brott – just för att deras ålder ger dem nedsatt straff. Regeringen har haft alla möjligheter att förändra detta. Hittills har de inte tagit en enda.