Utblick Reportage
När Orbán tappade greppet om Budapest
DET NYA UNGERN, DEL 1. Förra månaden led Viktor Orbán sitt största valnederlag på ett årtionde. I borgmästarvalet i Budapest blev den ungerska regeringens korruption frågan som lyckades ena miljöpartister, liberaler och högerextrema i sitt motstånd mot regeringspartiet Fidesz.
Det är mindre än 72 timmar kvar tills vallokalerna stänger när jag blir avsläppt vid en spårvagnshållplats i Pestszentlőrinc.
Förorten, som ligger knappt en halvtimmes bilresa från centrala Budapest, är till befolkning stor som Södertälje. Tidigare var distriktet dominerat av industrier, men industrijobben här har sedan länge ersatts av jobbpendling till andra stadsdelar.
Det är inte hit man ska åka om man är ute efter Budapests monumentala bebyggelse. Längs huvudgatan gapar butikslokalerna tomma och de flagnande fasaderna har sett bättre tider. Mer livat ser det inte ut att vara på adressen som jag ska till, men bakom gallerklädda fönster pågår förberedelserna för fullt inför söndagens borgmästarval.
– Det var inte vi som målade väggarna, säger Károly Nagy när jag stiger på i ett klarrött rum.
Han är ordförande för Momentums ungdomsförbund, Momentum TizenX. Andra skulle kalla dem liberaler, men den etiketten har en negativ klang här. Själv föredrar han demokrater.
– När vår partiledare [András Fekete-Győr] bildade partiet var hans idé inte att sprida liberalism i Ungern, utan att först inrätta en demokratisk ordning, säger Károly och förklarar att partiet samlar väljare från såväl höger som till vänster.
Enplanshuset hör Ungerns socialistiska parti till, förklarar Károly, men inför lokalvalen lägger den samlade oppositionen till premiärminister Viktor Orbáns styrande parti sina meningsskiljaktigheter åt sidan för att på allvar försöka utmana Fidesz. Fidesz dominerar inte bara politiken nationellt i Ungern, utan även lokalt i Budapest, trots att progressiva storstadsväljare inte hör Orbáns kärntrupper till.
Det finns ett viktigt skäl till Fidesz politiska dominans. Oppositionen har haft svårt att samla sig och splittringen har gynnat Fidesz. Annat är det denna gång, tror Károly. Socialistpartiet, som partiet nu delar tak med, har han inte mycket övers för, men att utmana Fidesz om makten är viktigare.
Inte heller i denna postindustriella förort är Fidesz väljarstöd grundmurat. Socialistpartiet, som är det gamla kommunistpartiets arvtagare, var länge dominerande i de här arbetarkvarteren, men Fidesz segrade även här – om än med en liten marginal – vid det senaste lokalvalet för fem år sedan.
Auktoritär populism i Ungern
Ungern är det land i Europa där auktoritär populism har skördat sina största framgångar. Fyra EU-länder har regeringar som bara består av populistiska partier – Ungern, Polen, Italien och Grekland – men Ungern är det land som har störst andel väljare som röstar på populistiska partier.
Fidesz blev i 2018 års nationella parlamentsval omvalt för andra gången. I valet 2010 vann partiet en majoritet av de 199 mandaten i nationalförsamlingen. 2014 förlorade det sju procentenheter av väljarstödet och sin kvalificerade majoritet, men 2018 vann de åter en kvalificerad majoritet av mandaten samtidigt som det högerextrema partiet Jobbik befäste sin position som Ungerns nästa största parti, med 19,3 procent av rösterna.
Från OS-protest till Europaparlamentet
Rörelsen Momentum startade i januari 2017, men inte som ett politiskt parti, utan som ett upprop mot regeringens planer på att ansöka om sommar-OS 2024. Initiativtagarna menade att sommarspelen användes som ett svepskäl för korruption och att pengarna i stället borde gå till vård, skola och infrastruktur i Budapest.
På en månad samlades över en kvarts miljon underskrifter in för att hålla en folkomröstning om OS-ansökan. Någon sådan blev aldrig av. Kort efter drog regeringen själv tillbaka sin ansökan.
Momentum ställde sedan upp som parti i valet till nationalförsamlingen 2018, men det politiska genombrottet kom i EU-valet i våras då partiet med toppnamnet – läkaren Katalin Cseh – i spetsen lyckades samla 10 procent av rösterna och två mandat i Europaparlamentet.
Det är svårt att inte ana en viss inspiration från Emmanuel Macrons rörelse, En Marché. Momentums företrädare, liksom dess väljare, är unga, progressiva och EU-positiva. De allra flesta av partiets representanter saknar politisk bakgrund, sådan ses snarare som en belastning än en merit.
Socialistpartiets kollaps
– Jag är den yngsta kandidaten som ställer upp i valet i Budapest, säger 22-åriga Károly medan han vänder sig mot kartan över Budapest och visar hur staden är uppdelad.
Budapest har en borgmästare, men består också av 23 valdistrikt som varje har sin borgmästare. Utöver dessa väljs också ledamöter till alla kommunala församlingar. I det här distriktet, det 18:e, är Károly en av den samlade oppositionens kandidater.
Fidesz dominerar i de flesta distrikt, men det är inte sedan gammalt. Károly beskriver ett socialistparti som blev demoraliserat av maktmissbruk, vilket grundlade Viktor Orbáns politiska segertåg. Parlamentsvalet 2010 gick Fidesz segrande ur med egen majoritet, samtidigt som det då dominerande socialistpartiet kollapsade. Det liberala partiet som de delade regeringsmakten med fram till 2008, åkte helt ur parlamentet.
En vanskött ekonomi gjorde sitt. Ungern var det första landet som fick ekonomisk krishjälp efter finanskrisen, men socialistpartiets opinionsras började redan efter valet 2006, när en bandinspelning läckte från partikongressen. ”Inget styrande parti har gjort något så korkat. Vi har ljugit under de senaste ett eller två åren”, hördes dåvarande premiärministern Ferenc Gyurcsány säga. Han fortsatte: ”Det finns inte en enda åtgärd som den här regeringen har genomfört som vi kan vara stolta över.”
Efter läckan intog tiotusentals demonstranter Budapests gator. De flesta krävde fredligt att han skulle avgå, men några stormade också det statliga tv-huset och framförde sina avgångskrav i direktsändning.
Avgick gjorde han dock först tre år senare – året före valet 2010. Den politiska kollapsen var därmed ett faktum och socialistpartiet har inte återhämtat sig märkbart sedan dess. I fjol samlade partiet knappt 12 procent av rösterna i valet till nationalförsamlingen – och det i valtekniskt samarbete med det gröna vänsterpartiet Dialog för Ungern. Det kan jämföras med 2006 års valresultat på 43 procent.
Alla mot Orbán
I socialistpartiets spillror växte dock nya politiska krafter fram. På valaffischerna som radats upp längst de klarröda väggarna är det en kandidat från ett annat parti som möter väljarna. Oppositionen arrangerade ett gemensamt primärval, och då var det den gröna kandidaten Gergely Karácsony från Dialog för Ungern som tog hem det.
– Socialisterna gjorde inget vidare ifrån sig i regering, men vi kan hantera det eftersom vår koalition består av flera partier som grundades efter millennieskiftet, de gröna partierna, Momentum och Jobbik, säger Károly.
Miljöpartister, liberaler och – högerextremister? Jag hinner inte fråga förrän han lägger till:
– Jobbik stödjer inte koalitionens kandidat till borgmästare, men på lokal nivå har vi ingått en koalition med dem.
– Det som är viktigt att ha med sig, vilket vi försöker förklara för dem som inte kommer härifrån, på frågan varför vi ingick en koalition med Jobbik, som är ett parti på den yttersta högerkanten, är att partiet delades upp i två delar, säger Károly.
– Den ena delen bildade ett nytt parti, Vår hemlandsrörelse. De är rena nynazister.
Partiet leds av László Toroczkai, som blev utesluten när Jobbik rensade ut de mest extrema elementen. Förutom att vara borgmästare i Ásotthalom, som är en mindre by vid till den serbiska gränsen, har han försökt organisera uteslutna medlemmar från Jobbik.
– De fick ungefär tre procent i senaste EU-valet, så de blev utan mandat, säger Károly.
”Jobbik stödjer inte koalitionens kandidat till borgmästare, men på lokal nivå har vi ingått en koalition med dem.”
Jobbiks omvandling är större än att partiets företrädare har gjort sig av med kängorna. Kursändringen påbörjades före valet 2014, då Jobbik kammade hem drygt 20 procent av väljarstödet. Det parti som gjorde sig ökänt för fackeltåg genom romska byar, och grova antisemitiska utfall, försöker i dag profilera sig som ett parti till mitten. Målet? Att utmana Orbán om makten.
Koalitionen har dock satt gränser för vad som accepteras av kandidater flikar Károlys partikollega Andras Sztaneff in:
– Vi gör bakgrundskontroller. Vi hade några kandidater från Jobbik som inte fick ställa upp, eftersom de inte klarade kontrollerna. Vi håller inte alls med om dess politik, men tyvärr blev de det näst största partiet i valet till nationalförsamlingen, och oppositionen måste samla sig för att återbygga demokrati och lagstyre i Ungern.
Enade mot korruption
I lokalvalet säger Andras, som är internationell sekreterare för Momentums ungdomsförbund, att oppositionens viktigaste fråga, som såväl hans eget parti liksom Dialog för Ungern och Jobbik kan samlas kring, är korruption. Och med bara åtta dagar kvar till valet, den 4 oktober, briserade en skandal som satte frågan i valrörelsens absoluta centrum.
Det handlade om Zsolt Borkai som är borgmästare i Ungerns fjärde största stad Győr. Han ledde tidigare Ungerns olympiska kommitté som ansvarade för den där ansökan om att arrangera sommar-OS i Budapest, men för ungrarna är han mest känd som ett av landets största idrottsnamn för sin gymnastiska bragd: vid olympiska sommarspelen i Seoul 1988 tog han hem OS-guldet i bygelhäst.
Därför var krisen ett faktum när bilder publicerades på en anonym blogg, där Borkai kan ses lutandes tillbaka i soffan på en yacht, omgärdat av spritflaskor, manliga bekanta och prostituerade kvinnor. Enligt inlägget ska gästerna också ha tagit kokain och låtit finansiera spektaklet med skattepengar.
Värre blev det.
Kort därefter läckte inspelat material från båtturen ut på världens största porrsajt där, förutom Borkai, en av stadens mest inflytelserika affärsmän Zoltán Rákosfalv – vars namn tidigare fluktuerat i samband med korruptionsskandaler – bokstavligt talat fångades på bar gärning med byxorna nere.
Borkai har nekat till anklagelserna om korruption och droganvändningen. Vissa av av bilderna är manipulerade, säger han. Utöver det har han erkänt och bett om ursäkt. Avgångskraven från oppositionen har han dock gett kalla handen till. Oavsett hur det ligger till med anklagelserna, är de ett tacksamt eldunderstöd i oppositionens viktigaste fråga, antikorruption.
Andras menar att korruption genomsyrar infrastruktursatsningar, samtidigt som EU-bidragen, i form av regionalstöden och socialfonden, alltför ofta används till prestigeprojekt som inte kommer samhället till del.
I EU-valrörelsen gjorde Momentum ett huvudnummer av att EU-bidragen bara borde få spenderas på skolor, sjukhus och grundläggande infrastruktur. Andras själv tror är att det är viktig förklaring till partiets valframgång, då de mest lukrativa infrastruktursatsningarna omgärdas av EU-bidrag.
”Fidesz makt kommer från att de har en majoritet i nationalförsamlingen och att de kan ge kontrakt till vem de vill.”
Han tar upp exemplet med Ungerns rikaste rörmokare, Lőrinc Mészáros, som brukar ses på fotbollsmatcher tillsammans med Viktor Orbán. 2007 ställdes han på bar backe då hans hantverksföretag gick bankrutt. I dag är han en av Ungerns rikaste personer och är skriven som ägare på över 200 ungerska bolag. De största vinsterna – de kommer från projekt som finansieras med hjälp av EU-stöd.
– Fidesz makt kommer från att de har en majoritet i nationalförsamlingen och att de kan ge kontrakt till vem de vill.
– Alla kontrakt är överprisade till 25 procent på grund av korruption, säger Andras. Uppskattningen kommer från Transparency Internationals granskning av korruption.
Oppositionens valsamverkan i Budapest handlar inte så mycket om lokalvalet som att skicka upp en testballong. Om det går vägen är nästa mål att ena oppositionen inför valet till nationalförsamlingen som kommer hållas 2022. Men om Ungern kan styras av den spretiga koalition som nu samverkar är Andras inte lika övertygad om:
– Personligen stödjer jag inte idén om att styra med regnbågskoalitionen, för medierna kommer fortfarande vara i händerna på Fidesz, och det skulle göra det väldigt lätt för dem att attackera oss, då vi kommer behöva göra väldigt stora kompromisser våra partier emellan.
– Det skulle vara kaos. Och ge Fidesz en stor möjlighet, att säga: opposition – aldrig, aldrig igen.
”Alla kontrakt är överprisade till 25 procent på grund av korruption.”
På söndagskvällen, den 14 oktober, kom valresultatet.
Oppositionens kandidat Gergely Karácsony blir ny borgmästare i Budapest med 50 procent av rösterna gentemot sittande István Tarlós 44 procent. Oppositionen tillsätter borgmästare i 14 av Budapests 23 distrikt, Fidesz i endast sju. Resterande borgmästare är oberoende kandidater.
Oppositionen skördade liknande framgångar i hela Ungern och tillsätter borgmästare i tio av landets 23 största städer.
Det är Viktor Orbáns största valnederlag under hans årtionde vid makten.
Budapests 18:e distrikt, Pestszentlőrinc, är ett av dem där Fidesz förlorar makten. Där kan Károly Nagy nu titulera sig som ledamot av fullmäktige.