Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

När alla som inte håller med är rasister

Stiftelsen Teskedsorden verkar antyda att den som inte instämmer i dess ibland rätt radikala identitetspolitiska ståndpunkter är rasist. Det är en märklig ståndpunkt för den som säger sig verka för ett tolerant och öppet samhälle.

Lagom till alla hjärtans dag har Teskedsorden, en delvis skattefinansierad stiftelse som vill skapa ett öppet, jämlikt och tolerant samhälle, släppt vad de kallar ”Rassekollen”. Det är ett frågeformulär man kan använda för att förhöra sin dejt i syfte att kontrollera så att den har ”schyssta värderingar” och inte är ett ”svin”.

Till exempel:

Är det inte konstigt att vår kulturminister, som har kultur som sitt ansvarsområde, inte förstår varför hennes dreads är ett problem?

Det är så konstigt att Elle fortfarande har sin gala på Grand Hotel. Och att alla influencers fortfarande går dit. Har de redan glömt bort att SD fick ha sin gala där?

Häromdagen på SVT så visades det gamla Nile City-klippet ”Koreanska adoptivpäron” där Henrik Schyffert sjunger Walk on the wild side med en grov ”asiatisk” accent och typ kisar med ögonen. Jag fattar inte att SVT inte tar rasism mot asiater på allvar. Vad tycker du om det?

Helt sjukt att NMR gång på gång får tillstånd att demonstrera. Deras blotta närvaro borde väl räknas som hets mot folkgrupp med tanke på deras politiska agenda? Vad tycker du om att det pratas om ett eventuellt förbud mot nazistiska och högerextrema grupper?

Praktiskt nog är det korrekta svaret oftast inbakat i frågorna, så att det inte råder någon tvekan om vad som är ”rätt” svar. Klart kulturministerns frisyr är ett problem. Klart det är konstigt att folk besöker det hotell där Sverigedemokraterna hade sin gala. Klart SVT inte tar rasism mot asiater på allvar.

”Teskedsordens arbete grundar sig i tron på att det är i de små samtalen och det långsiktiga arbetet som [ett] mer tolerant, jämställt och öppet samhälle formas”, står det i stiftelsens senaste årsredovisning. Där kan man även läsa att Teskedsordens opinionsbildning till största delen finansieras av olika former av bidrag. Bland annat är de mottagare av en strid ström skattepengar från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som sedan 2011 bidragit med mer än fem miljoner kronor, och Arvsfonden, som senast förra året gav Teskedsorden 1,3 miljoner kronor för att utveckla en app mot rasism. Appen är tänkt att ”ge lärare, elever och allmänheten ett verktyg för att arbeta med frågor och starta samtal om normer, rättigheter och privilegier”, och redan 2016 fick den nästan 1,8 miljoner kronor av Arvsfonden. Samma projekt tilldelades samma år 1,4 miljoner kronor av MUCF.

Det är till och med är fullt möjligt att försvara kulturministerns rätt att ha vilken frisyr hon vill, och ändå tycka att alla människor är lika värda.

Helt obegripligt är det inte att organisationer som MUCF och Arvsfonden är ivriga att skänka pengar till Teskedsorden. Dess hemsida är strösslad med positiva värdeord – mångfald, ett öppet Sverige, demokrati, alla människors lika värde. Och om nu rasism kan åtgärdas med en app, vem vill inte ha en sådan app?

Problemet i sammanhanget är att Teskedsorden inte riktigt verkar förstå vad rasism är. Genom att kalla sin dejtmanual ”Rassekollen” antyder nämligen organisationen att den som svarar ”fel” på frågorna – det vill säga, inte håller med om de påståenden Teskedsorden hjälpligt försökt kamouflera till frågor – är rasist.

Att kalla den som inte håller med om ens egna åsikter för rasist är visserligen inte något nytt och spännande grepp. Det har gjorts förr. Men det rimmar ändå illa med det öppna och toleranta samtal Teskedsorden ska verka för. I ett öppet och tolerant samhälle bör man kunna rycka på axlarna åt Nile City och ha en liberal syn på yttrandefrihet, utan att för den sakens skull bli stämplad som rasist. Faktum är att det till och med är fullt möjligt att försvara kulturministerns rätt att ha vilken frisyr hon vill, och ändå tycka att alla människor är lika värda.

Rassekollen är med andra ord inte till större nytta för den som vill skapa ett tolerant och öppet samhälle. Den är inte heller särskilt användbar för den som vill lista ut om alla hjärtans dag-dejten är ett svin. Men det innebär inte att man inte kan ha nytta av den. Om ens dejt sitter igenom hela Teskedsordens identitetspolitiska inkvisition och fortfarande kan tänka sig att beställa in efterrätt, då vet man att han eller hon verkligen är intresserad.

Eller bara en väldigt, väldigt, väldigt tolerant person.