Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Ministrarna skjuter från höften och slirar på sanningen

Medan statsminister Stefan Löfven ondgör sig över vanliga medborgares uttalanden om utvecklingen i Sverige har ministrarna i hans egen regering ett minst sagt avslappnat förhållningssätt till sanningen.

Alice Bah Kuhnke (MP) Foto: Eva Fadeel

Det är märkligt att statsråden i samma regering som tagit till brösttoner om ”Sverigebilden” och ”falska nyheter” själva har så svårt att hålla sig till sanningen. Medan statsministern ägnar sig åt att fördöma barnboksförfattare som uttalar sig om utvecklingen i Sverige i tjeckisk webbteve, sprider hans arbetsmarknadsminister felaktigheter om brottsligheten i Sverige i brittisk public service.

Bland annat påstod Ylva Johansson (S) att det finns en nedåtgående trend i den självrapporterade utsattheten för sexualbrott i Sverige, ett felaktigt påstående som hon sedermera fick ta tillbaka. Några fördömanden från statsministern angående arbetsmarknadsministerns fabulerande har hittills inte hörts.

Ylva Johansson är inte den enda ministern i Löfvens regering som slirar på sanningen. I söndags intervjuades kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i Sveriges Televisions Agenda. Ämnet var hur svenska myndigheter skall hantera de jihadister som återvänder till Sverige från kriget i Syrien. Det är en fråga som hon i egenskap av demokratiminister haft på sitt bord på över två år, vilket borde borga för att hon vid det här laget är insatt i ämnet. Emellertid gav hon ett helt annat intryck vid intervjun i SVT, till exempel när hon ondgjorde sig över att kommunerna inte tar sitt ansvar. Som om ansvaret för att hantera de farligaste individerna i vårt samhälle primärt vilade på kommunerna.

Mest anmärkningsvärt var dock när hon skulle lyfta fram exempel på kommuner som föregick med gott exempel och pekade på Umeå och Göteborg. Detta uttalande har väckt visst uppseende, inte minst i Umeå kommun där man hävdar att man över huvud taget inte har tagit emot någon hemvändande jihadist. Det mesta tyder med andra ord på att demokratiministern skjutit från höften och namedroppat en kommun ur tomma luften.

Det är i så fall inte första gången hon skjuter från höften i frågor som rör våldsamma extremister. Under ett seminarium i Almedalen förra sommaren påstod Bah Kuhnke att Sverige låg i framkant när det gällde arbetet mot våldsbejakande extremism, ett uttalande som hon emellertid backade från i söndagens Agenda.

Det är häpnadsväckande att statsråden tycks ha så svårt att hålla sig till sanningen, men än mer så med tanke på den höga svansföring regeringen har just i frågor om fakta. Alice Bah Kuhnke var själv för inte så länge sedan ute och hotade med politiska tvångsmedel om inte privata företag som Facebook började censurera vad som publiceras på deras plattformar.

Regeringen har föresatt sig att motarbeta spridningen av falska nyheter. Den borde börja med sina egna medlemmar.