Miljöpartiet försöker fortfarande stoppa tillväxten
Sedan valet 2014 har Miljöpartiet tonat ned sin tillväxtfientliga retorik. Nu är bara frågan när partiet slutar motverka tillväxt i praktiken. Att Pågen inte kan starta en fabrik i Malmö på grund av risken för elbrist är en konsekvens av de klimatskatter partiet har drivit på för. Vill man hjälpa klimatet är det fel väg att gå att hindra ekonomisk tillväxt.
Bagerijätten Pågen, en av Malmös största arbetsgivare, tvingas ge upp planerna på att bygga ut sin fabrik. Orsaken är anmärkningsvärd: risken för elbrist.
Varningar om elbrist har börjat dugga allt tätare över Sverige. Hittills har de inte tagits på något större allvar, kanske eftersom elbrist är ett så utpräglat u-landsfenomen. ”Jag hade aldrig väntat mig att få ett sådant besked i ett välutvecklat land”, sade Pågens VD Anders Carlsson Jerndal.
Kanske borde han ha väntat sig det. I april meddelade Eon, Pågens elleverantör, att den tvingas lägga ned elproduktionen i Heleneholms kraftvärmeverk i Malmö. Verket läggs ned till sommaren som en konsekvens av regeringens chockhöjning av kraftvärmeskatterna. Koldioxidskatten blir från och med 1 augusti åtta gånger så hög (!) som i dag, och energiskatten blir tre gånger så hög. I ett pressmeddelande om skattehöjningen skrev Eon:
Regeringens förslag att chockhöja koldioxidskatten gör det ekonomiskt omöjligt att producera el i Heleneholms kraftvärmeverk. Därför stängs produktionen i sommar och följden blir att risken för elbrist i södra Skåne ökar.
I samband med denna varning frågade en P4-reporter Eons presschef: ”Är det inte oansvarigt mot era kunder att stänga ner med så kort varsel, om det innebär att det blir elbrist i Skåne?”
Vad som är oansvarigt är att höja kraftvärmeskatten om det innebär elbrist i Skåne. Den som ansvarar för elbristen, för att Pågen inte kan expandera och för de arbetstillfällen som går förlorade är regeringen – och att lista ut vilken del av regeringen som ligger bakom politiken kräver inget avancerat detektivarbete.
Att vilja stoppa tillväxten är att vilja hindra människor från att få det materiellt bättre än de har det i dag.
I sitt valmanifest 2014 skrev Miljöpartiet att det vill ”utveckla ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt”. I förra årets valmanifest var Miljöpartiet mer diplomatiskt. Ordet ”tillväxt” nämndes inte en enda gång. – inte i negativa termer, men inte heller i positiva. Och i partiprogrammet står en liknande formulering fortfarande kvar: ”Genom nya mått på välfärd och förändrade prioriteringar kan vi bygga en ekonomi som gör sig fri från beroendet av ständig tillväxt.”
Tillväxt är inte ett beroende att frigöra sig från. Det är en förutsättning för förbättrad livskvalitet. Att vilja stoppa tillväxten är att vilja hindra människor från att få det materiellt bättre än de har det i dag. Somliga har förstås drabbats av så svår klimatångest att de inte längre bryr sig om andras materiella välstånd, men inte heller de borde vilja sabotera tillväxt och utveckling. Tillväxt är en fråga om effektivisering, att få ut mer av varje enhet pengar och energi man investerar. Det är så värde skapas, och det är essentiellt för den som vill förbättra klimatet.
Nu när regeringens vattenmelongröna skatter gör att Skåne hotas av elbrist överväger Pågen att etablera sig någon annanstans i stället. Bageriföretaget är inte först med att se sig om. Ventilationsföretaget Lindab har investerat över 100 miljoner kronor i Danmark, Estland och Tyskland, men gör inga nyetableringar i södra Sverige. ”Man vågar inte bygga ut produktion i ett land som inte kan garantera elförsörjningen”, säger koncernchefen Ola Ringdahl.
I praktiken är regeringens politik lika tillväxtfientlig som formuleringen i Miljöpartiets partiprogram. Vinnaren blir inte klimatet, utan de länder dit företag söker sig till i stället för Sverige. Förlusten bärs, som så ofta, av väljarna.