Samhälle Essä
I Sverige fortsätter förmynderiet
Sverige är ett av de länder som försöker styra människors personliga val mest. Skatter på saker som tobak och alkohol kan tyckas vara triviala frågor, men det är de små friheterna som sätter guldkant på tillvaron och gör livet värt att leva, skriver Jonas Grafström.
En gång i tiden, i en värld där staten hade en stor inblandning i medborgarnas liv, fanns det ett land som kallades Nanny State. Det var ett land där regeringen hade för vana att styra och övervaka nästan varje aspekt av sina medborgares liv. Således började Nanny State implementera en rad regler och förbud för att styra medborgarnas beteende. Staten reglerade allt från vad människor fick äta och dricka till hur de skulle klä sig och bete sig. Det fanns förbud mot ohälsosamma livsmedel och drycker, regler om att bära hjälm och säkerhetsbälte i alla situationer, och till och med lagar om vilka böcker och filmer som var tillåtna. Landet var långt från lagom och medborgarna tröttnade och röstade bort regeringen och levde lyckliga i alla sina dagar.
I Sverige har sagan inte nått ett lyckligt slut, ännu. I ”Nanny state-index” (i Sverige är Timbro partnern som samlar in data) står Sverige och stampar på tionde plats vilket var samma plats som år 2021 när indexet senast räknades ut. Tionde plats är inte en frihetlig plats, istället har ett tjugotal stater i Europa större frihet från en överbeskyddande stat än oss. Nanny State Index (se sidan 75 för Sverige i den nyutgivna upplagan från 2023) är ett index som rangordnar länder baserat på graden av restriktioner och regleringar som kan påverka individens personliga val och frihet. Det inkluderar områden som alkohol- och tobaksregleringar, restriktioner på mat och dryck. Det är inte ett index där första plats är smickrande, den ges till det land som ingriper mest i medborgarnas liv.
Ett tjugotal stater i Europa har större frihet från en överbeskyddande stat än oss.
Sämst ligger Sverige till när det gäller alkohol, på en föga hedrande sjätte plats. Svenska ögon är förbjudna att se rörliga bilder på alkoholreklam av starkare sort. Svenska öron bedöms som för känsliga för att uppfatta information om de flesta alkoholhaltiga produkterna. Ett något större förtroende finns för vårt lugn vid läsande där upp till 15 procentiga drycker får tryckas på bild.
Det må lysa knallrött på vår placering när det kommer till alkohol, men det hänger låga reformfrukter redo att plockas. Här är några möjliga ödmjuka förslag för att liberalisera alkohollagarna i Sverige:
- Avskaffa Systembolaget: Tillåt försäljning av alkohol i vanliga butiker, vilket ger konsumenterna fler valmöjligheter och ökad konkurrens. När någon säger att Systembolaget har bäst utbud vill jag räcka fram handen och tacka för att personen som uttalar sig aldrig har besvärat polisens passexpedition eller stått och skapat kö på säkerhetskontrollen på en flygplats.
- Sänkta åldersgränser: För närvarande är den lagliga åldern för att köpa alkohol i Sverige 18 år för drycker under 3,5 procent alkohol och 20 år för starkare drycker. Vad sägs om att myndiga personer är myndiga?
- Tillåt reklam för alkohol: För närvarande är reklam för alkohol i stort sett förbjuden i Sverige. Om svenska ögon och öron är känsligare än i andra länder vet jag inte, men låt oss chansa. De miljontals utlandsresorna vi gjort och kommit hem från, även fast vi sett på tv på hotellrummet, verkar inte skadat oss så mycket, trots att en flaska Absolut vodka dök upp i rutan.
- Lätta på restriktioner för hembryggning och småskalig produktion: För närvarande finns det vissa restriktioner och krav för att brygga eget öl eller producera alkohol på småskalig nivå. Mycket av den hemgjorda produktionen smakar rätt dåligt sett till priset. Men låt fria människor experimentera så kanske det blir bättre, om inte annat skapas en hel del jobb.
- Tillåt servering av alkohol på offentliga platser: För närvarande är det begränsat var alkohol får serveras offentligt i Sverige. En liberalisering skulle kunna innebära att alkohol blir tillåtet att servera på fler offentliga platser, som parker och stränder. Livet skulle bli lite härligare helt enkelt.
Men allt är inte ruttet i staten Sverige. Om alkohol satte oss på plats sex är det bättre ställt med tobak där är vi på plats 26. Gällande E-cigaretter är vår rankning 17, och när det gäller mat och dryck rankas vi på plats 15, betryggande medelmåttigt.
Skatten på cigaretter är förvånansvärt låg i Sverige, särskilt när man justerar för inkomst. Dock beskattas tobaksprodukter för uppvärmning med 1 957 kronor per kilogram (€181), en av de högsta skattesatserna i EU. Sveriges rökförbud tillåter avskilda rökrum på alla arbetsplatser, barer och restauranger, men ny lagstiftning införd i juli 2020 har förbjudit rökning på lekplatser, tågstationer, på uteserveringar, utanför restauranger och barer samt vid ingången till offentliga platser. Sverige leder inte för att vi är fria utan för att andra är ofriare.
Friheten finns i de små sakerna – som en flaska vin. Att vara utomlands får dig att se på det egna landet på ett annat sätt. När jag njöt av en flaska vin (eller två) med några italienska vänner i Italien, upplevde jag en frihet som jag aldrig har känt i Sverige. Att vara fri att välja ett vin på en restaurang som inte var överbeskattat och, om jag så ville, kunde ta hem för att konsumera en annan dag.
För många européer kan detta låta som ”jaha, vad spelar det för roll?”. Jag förstår reaktionen, men för dem som inte har frihet är även en smula något stort. Det är de saker du inte har och som andra har som får dig att tänka. Varför lever jag i ett överdrivet moralistiskt land som begränsar min frihet, när jag kunde ha det goda livet i Italien?
***
Det finns inga upplopp på gatorna på grund av alkoholtillgången, antalet viner är många och priserna är en fjärdedel av priset hemma. Hemma betalar jag motsvarande 60 euro för en dålig flaska på den lokala puben medan jag i Italien betalade 15 euro för goda lokala viner.
Friheten kan självklart också öka i Italien, och varje italienare som kommer till Sverige skulle självklart se saker som kan förbättras i deras hemland, en bra sida av fri rörlighet (nu råkar Italien rankas som nummer 28, det vill säga nästan friast i Europa i Nanny state index). En dag hoppas jag kunna ta med en god flaska vin hem till mitt vinskåp. Det gör mig inget om det är dyrare än i Italien, jag vill bara ha friheten att välja.
De flesta svenskar verkar tyvärr betrakta statens monopol som en normal sak.
Alltför länge har vi haft ett förbud mot detaljhandeln av öl, vin och sprit, i över hundra år för att vara mer precis. En kollektiv slummer har blivit en del av vårt kollektiva medvetande, och de flesta svenskar verkar tyvärr betrakta statens monopol som en normal sak – på samma sätt som det länge var självklart att endast staten skulle tillverka och importera alkohol, sända television och radio, driva apotek, sälja telefoner och testa bilar. Alla dessa monopol är nu borta, men Systembolaget står kvar som en mild form av förtryck, som en mossbeväxt obelisk på en kulle.
Nanny State Index spelar roll och är en viktig indikator eftersom indexet belyser graden av statlig intervention och reglering i medborgarnas personliga liv. Den ger en jämförande analys av ländernas politik och restriktioner inom områden som personligt val, livsstil och individuell frihet. Om man är en vän av dessa värden kommer indexet som släpps 2025, i god tid före nästa val, att spela roll. Har den nuvarande regeringen fört Sverige i en frihetligare riktning eller har vi fallit ytterligare? Om en borgerlig regering inte lyckas med frihetsreformer bör deras anspråk på röster vara i nivå med alkoholen som säljs på ICA. Jag önskar inget frihetligt parti högre väljarstöd än den alkoholhalt de bedömer att vi klarar av att se i en reklamfilm.