Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Folk borde få köpa hem en Corona från krogen

Det var inget aprilskämt. Han sa faktiskt så, Stefan Löfven: “Vi kommer aldrig att kunna förbjuda allt skadligt beteende. Nu är det också en fråga om folkvett.” Det synsättet borde kunna appliceras på fler områden än smittskydd. Inom alkoholpolitiken till exempel.

Ge kämpande restauranger möjlighet att sälja både mat och dryck som take away. Foto: Christo Anestev från Pixabay

Äntligen satt statsministern i rutan. Medborgarnas huvuden lyftes. Så, där var han ändå. Mannen som styrde i landet där förmynderi och folkuppfostran är så inpräntat i människors själar att de flesta inte ens reagerar när deras handlingsutrymme krymper och förbud läggs på förbud öppnade munnen, och ut kom något som ingen trodde att man skulle få höra från en socialdemokratisk regeringschef:

”Vi kommer aldrig kunna lagstifta om allt. Vi kommer aldrig att kunna förbjuda allt skadligt beteende. Nu är det också en fråga om folkvett. Det finns ett individuellt ansvar och varje individ måste ta ansvar för sig själv, sina medmänniskor och sitt land.”

Så sa Stefan Löfven i sitt tal till nationen. Coronakrisen har helt uppenbart lett till nya insikter hos partiet som till vardags vill lagstifta och reglera det mesta, som motionerat i riksdagen om att införa lag på cykelhjälm för vuxna och som förra året tyckte att det var en utmärkt sak att införa rökförbud på uteserveringar och allmänna platser. Då fanns det ingen tilltro till folkvettet eller förhoppning om att enskilda individer var vuxna nog att ta ansvar även på en samhällsnivå. Nu gör det helt uppenbarligen det, vilket är något att glädjas åt. Rimligt borde denna nya spännande inställning som regeringen anammat även kunna appliceras på andra områden än smittskydd? Inom alkoholpolitiken till exempel.

Sverige är i dag det enda landet i EU där det är olagligt med lokal gårdsförsäljning av alkoholprodukter

Har de styrande förtroende för att den svenska befolkningen – utan de hårda regleringar som andra länder infört för att stävja coronapandemins härjningar – kan ta ansvar för att rädda liv genom att på egen hand anpassa sig till relativt långtgående inskränkningar i vardagslivet, borde det också finnas goda skäl att tro att samma människor klarar av att köpa vin av producenter på landsbygden utan att det blir totalt kaos och anarki i samhället. Folk kanske till och med kan ta ansvar för att hantera att handla alkoholhaltiga drycker i vanliga butiker alla dagar i veckan? Och varför inte låta de restauranger som kämpar för att överleva besökstapp genom att införa take away och utkörning kunna inkludera även alkohol i beställningarna? Självklart med samma krav på att visa legitimation vid leverans som man har vid försäljning på restaurangen. Om människor i karantän skulle kunna beställa hem en pizza och två öl eller tapas och ett gott rödvin skulle det göra att möjligheterna för restaurangnäringen att överleva coronaekonomin ökade väsentligt.

Eftersom regeringen aviserat att man numera litar på sina medborgare, borde det inte heller vara svårt att sätta stopp för evighetsutredandet av gårdsförsäljning. Se till att, som ytterligare en del av de åtgärdspaket som nu rullas ut, svenska alkoholproducenter från och med sommaren 2020 är tillåtna att sälja sina egna produkter till besökande. Då skapas såväl arbetstillfällen som ökade möjligheter till lokal turism och en levande landsbygd.

Sverige är i dag det enda landet i EU där det är olagligt med lokal gårdsförsäljning av alkoholprodukter. Tittar man på exemplet Finland, som har tillåtit gårdsförsäljning sedan 1995, kan man se att det inte påverkat folkhälsan negativt på det sätt en del vill göra gällande.

Låt coronavåren öppna för en uppluckring av storebrorssamhället

Med i beräkningen bör också tas att alkoholkonsumtionen hos den svenska befolkningen sjunkit under lång tid och enligt Folkhälsomyndigheten 2018 låg på samma nivå som 2001. Svenskarna dricker dessutom på ett helt annat sätt än man gjorde då alkoholmonopolet infördes. Mindre sprit och mer vin, mindre superi och oftare ett glas till maten. Även de alkoholrelaterade skadorna och dödligheten har minskat under lång tid. Detta samtidigt som man liberaliserat alkoholpolitiken och infört lördagsöppet, självbetjäning, ökade öppettider på Systembolaget, större införselkvoter och öppnat fler Systembolagsbutiker.

Allt pekar därför på att det är dags att ta det slutgiltiga steget och liberalisera alkoholpolitiken fullt ut. Låta folk ta eget ansvar. Eller som Löfven sade i sitt tal, låta ”vuxna vara vuxna”.

Det vore utmärkt om något gott skulle kunna komma ur den allvarliga kris som vi just nu befinner oss i. Vilket det skulle göra om coronavåren öppnade för en uppluckring av storebrorssamhället. Om Sveriges inriktning att i stället för att stifta lagar och införa tvingande regler, lita på att medborgarna kan ta ansvar och klarar att hantera frihet visar sig vara rätt, finns det ingen anledning att inte fortsätta i samma riktning. Vi kommer aldrig kunna lagstifta om allt eller förbjuda allt skadligt beteende. Varje individ måste ta ansvar för sig själv och vårt samhälle. Mot friheten!