Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Samhälle Krönika

Carolin Dahlman: Flerbarnstillägget måste bort

Kvinnor fastnar i utanförskap när man får mer i bidrag ju fler barn man har. Men allra värst är att flerbarnstillägget ökar antalet fattiga storfamiljer där barnen riskerar att misslyckas i skolan och dras in i kriminalitet, skriver Carolin Dahlman.

Det viktigaste skälet att avskaffa flerbarnstillägget är hur bidraget påverkar barnen negativt. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Flerbarnstillägget håller förhoppningsvis på att bli historia. Moderaternas partistämma beslutade nyligen att partiet ska verka för att avskaffa det. Sverigedemokraterna vill ersätta tillägget med ett avdrag, och i helgen argumenterade KDU för samma sak på Kristdemokraternas riksting.

Det är mycket bra, av flera skäl. 

Moderaterna har argumenterat för att ett avskaffande är bra för jämställdheten. I Almedalen i somras sa Ulf Kristersson att ”det vore en sant feministisk inrikespolitik”. I stället för generöst stöd för stora familjer borde kvinnor i utanförskap uppmuntras att ta sig in på arbetsmarknaden. 

Även jag har skrivit texter om att flerbarnstillägget blivit en gigantisk skattefinansierad kvinnofälla. 

Men det viktigaste skälet till att avskaffa är nog snarare hur tillägget påverkar barnen. Det ekonomiska stödet gör nämligen kvinnorna till sämre föräldrar. 

Om mamman lägger åratal på att ta hand om en växande barnaskara integreras hon inte. Om hon inte utbildar sig, lär sig svenska och får jobb riskerar hon att bli en sämre fungerande förälder. Hon kan inte hjälpa till med läxor. Hon förstår inte hur det svenska samhället fungerar. Hon får så låg inkomst att familjen inte har råd med fritidsaktiviteter eller egna rum. Hon blir ingen förebild som kvinna i karriären. Och om familjen är stor blir den sannolikt trångbodd, vilket ökar risken för att unga misslyckas i skolan och dras in i kriminalitet. 

Det finns ett starkt samband mellan stora barnkullar och områden med gängkriminalitet.

Dessutom ökar sannolikheten för att utrikesfödda håller fast vid hemlandets livsstil och värderingar, exempelvis hederskultur och homofobi. Detta kan spridas till barnen.

Det finns ett starkt samband mellan stora barnkullar och områden med gängkriminalitet, skriver journalisten Lasse Wierup i sin bok Gangsterparadiset.

Flerbarnstillägget måste omedelbart bort. 

Det är akut på grund av migrationen. På tio år har antalet storfamiljer i Sverige stigit med 30 procent. I länder där många migranter kommer från är det hög status med många barn, vilket ytterligare ger incitament till anti-integration. 

Men från vänster hörs protester mot Moderaternas förslag. 

Magdalena Andersson sa i somras: ”Alla kvinnor i vårt land att själva bestämma hur många barn man vill skaffa. Det ska ingen man, pappa, eller statsminister besluta över”. 

Detta trots att ingen har krävt barnbegränsning. Bara att man får mindre i bidrag.

Ledarskribenten Lina Stenberg skrev i veckan i Länstidningen Östersund, LTZ, att Sverige får fler fattiga mammor om flerbarnstillägget skrotas. Hon kallade förslaget okunnigt och föraktfullt. Rentav elakt. Som ett straff mot ”dem som skaffar fler barn än vad de ledande männen i regeringen råkar tycka är rätt”. Hon ville hellre se stora satsningar för att stötta mindre bemedlade kvinnor. 

Yngve Sunesson på Skånska Dagbladet menade i somras att flerbarnstillägget borde skyddas för att hjälpa familjer ekonomiskt. Han skrev att 44 procent av familjer med fyra barn eller fler har låg ekonomisk standard. ”Den som vill avskaffa eller kraftigt försämra systemet med flerbarnstillägg säger samtidigt att de som har det ekonomiskt sämst ska få det ännu sämre.”

Vad de inte ser är att flerbarnstillägget leder till att kvinnorna inte får en chans att ta sig ur fattigdom. 

Men vad de inte verkar se är att flerbarnstillägget i sig leder till att kvinnorna inte får en chans att ta sig ur fattigdom. Om de motiveras till att vara hemma med barn kommer de inte plugga, lära sig svenska eller integreras. 

Då blir de i stället fast. Och deras barn får det svårare. 

40 procent av utbetalningarna till flerbarnstillägg går till utrikes födda. Arbetslösheten i gruppen är idag 15,1 procent. Det kostar i form av stödinsatser och bidrag som skattebetalarna får stå för. Men framför allt får kvinnor inte chansen att utveckla talanger och känna stoltheten i att ha ett arbete.

Det gör ont i hjärtat när man tänker på saken. 

Bidrag kan inte vara lösningen och räddaren. Fler svenskar behöver ta ansvar för sitt liv och sina val. Att skaffa barn kostar, och individerna måste faktiskt själva göra kalkylerna. Har jag råd? Vi är så socialiserade in i bidragsgeggan att alltför många räknar med att skattebetalarna rycker in om det tryter. 

”Man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja”, sa dåvarande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) 2022 och resonerade vidare om att framöver slopa det så kallade flerbarnstillägget. Hon konstaterade även att ”det är viktigt att vi är tydliga med konsekvenserna om man skaffar flera barn. Gör jag det är risken att jag inte kommer in på arbetsmarknaden, får en sämre pension och att jag inte kan försörja mina barn på rätt sätt och ger dem rätt möjligheter i livet”.

En sund sosse. Synd att det inte finns fler. Partiets snällhet har försatt alldeles för många små i en svår sits. 

Nuvarande system får svåra konsekvenser. Som att ge barn godis i stället för näringsriktig mat till middag. Gott i stunden. Sen gör det ont. 

Carolin Dahlman är just nu aktuell med debattprogrammet Osams – Dahlman & Stenberg på Tiktok.