Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Årets sommarvikarier på Smedjan

Under sommaren får Smedjan förstärkning av Henrik Dalgard, Mimmie Björnsdotter Grönkvist och Adam Danieli. Här presenterar de sig, berättar om vilka texter som väntar på att skrivas och ger sina tips inför sommaren.

Adam Danieli, Henrik Dalgard och Mimmie Björnsdotter Grönkvist.

Henrik Dalgard – vem är du?

Jag är 21 år gammal och studerar statsvetenskap i Uppsala. Jag har en bakgrund i Moderata Ungdomsförbundet och Fria Moderata Studentförbundet där jag främst håller på med ideologi och idéutveckling. Politisk skulle jag beskriva mig som klassiskt liberal. Individens rätt att leva sitt liv efter eget tycke har alltid varit grunden för mitt politiska tänkare. 

Det finns många intressanta moraliska frågor som tyvärr försvinner i det partipolitiska bruset

Vad kan läsarna förvänta sig av dig i sommar?
Om man läser mig i Smedjan i sommar kan man förvänta sig stort fokus på moralfilosofi. I dagens politiska läge med epidemier, migrationspolitiska kommittéer och krispaket finns det många intressanta moraliska frågor som aktualiseras, men som tyvärr försvinner i det partipolitiska bruset.

Hur tror du coronakrisen kommer påverka de idépolitiska strömningarna i Sverige?
Kul fråga! Ur ett liberalt perspektiv tror jag att det finns anledning att vara orolig. Historiskt sett har det varit just under kristider som liberala idéer fått stå tillbaka. När pandemier härjar och ekonomin går dåligt får andra värden företräde framför spontan ordning och individuell frihet – trots att det ofta är mer av den varan som vi skulle behöva. Jag hoppas att denna kris i stället kan mötas med mänsklig kreativitet, fria marknader och öppenhet som gör det möjligt att utveckla och exportera vaccin, och för företag att återhämta sig. Men vi får väl se hur det blir …

Sommarrekommendationer utöver att läsa Smedjan?
Då tycker jag man ska fly undan den politiska samtiden, brygga en kanna kaffe och sätta sig i en solstol med Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad. I stället för att tänka på pandemier och regeringskriser kan man då dyka ned i 1800-talets Stockholm och lära känna Henning, Lotten och deras barn.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist, berätta om dig själv!

Jag är till vardags litteraturvetarstudent vid Stockholms Universitet och aktiv i Liberala Studenter. Jag pluggade statsvetenskap en termin, fastnade för Robert Nozick och är sedan dess libertarian.

Min målbild är att vara en nyliberal Olof Lagercrantz

Vad kan läsarna förvänta sig i sommar?
Snille och smak. Utan att lägga ribban för högt är min målbild att vara en nyliberal Olof Lagercrantz. Mina tankar kretsar ju främst kring kulturen och kulturpolitiken, så vill väl lite ta på mig att vara en motpol mot alla ofrihetliga röster som dominerar kulturdebatten.

Du som är intresserad av kulturpolitik, vilken är den bästa kulturpolitiska reformen i modern tid?
Mitt hjärta bankar för flera av alliansregeringens kulturpolitiska reformer, men ingen reform har en lika självklar plats i mitt hjärta som beslutet att avskaffa den statliga inkomstgarantin för konstnärer. Bidrag på livstid utan krav på motprestation, till en ytterst liten skara konstnärer, var dyr och ineffektiv kulturpolitik. 

Sommarrekommendationer utöver att läsa Smedjan?
Jag rekommenderar lättare läsning i skuggan för att undvika solsting. Världens i särklass bästa deckare, Agatha Christies Och så var de bara en innehåller en perfekt balans mellan mysig brittisk atmosfär och mordgåta. Ett hett tips för heta sommardagar!

Adam Danieli – du är en bekant röst på Smedjan sedan tidigare, men en presentation kan ändå vara på sin plats.

Ja, jag har skrivit på Smedjan under våren, och är glad att få fortsätta under sommaren. Jag är en klassiskt liberal juriststudent från Stockholm, tidigare viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet och förtroendevald för Moderaterna i Stockholm. Mitt engagemang bottnar i försvaret för det öppna samhället, och jag återkommer gärna till Friedrich Hayek och Karl Popper. 

Vad kan läsarna förvänta sig i sommar?
Juridik, kort sagt! Rättsstaten, och hur den mår i Sverige, är något som diskuteras alldeles för lite. Trots att det offentliga i Sverige utövar en enorm makt över människor, verkar intresset för hur detta sker ganska lågt. Dessutom blir det nog en och annan undersökning av offentligt slöseri och kanske lite om högre utbildning. 

Kaffetermos, plats i skuggan och ett ex av Deirdre McCloskeys Why liberalism works

Du har ju skrivit mycket om grundlagsfrågor. Om du fick välja en reform av det svenska konstitutionella systemet, vad skulle det vara?
Oj, vad svårt. Om jag tvingades välja en enda blir det nog att stärka individens rätt i domstol genom införandet av en mer omfattande rätt till rättvis rättegång, motsvarande den som finns i Europakonventionen, i den svenska regeringsformen. Sverige blir gång efter gång fälld i Europadomstolen på just denna punkt. Denna rätt behöver förtydligas genom att införas fullt ut i RF för att inte de rättigheter som garanteras ska bli illusoriska. 

Sommarrekommendationer utöver att läsa Smedjan?
Back to basics. Kaffetermos, plats i skuggan och ett ex av Deirdre McCloskeys Why liberalism works (Nyligen utgiven på svenska som Liberalism på Timbro förlag). Ett sällsynt sympatiskt och optimistiskt försvar för det fria samhället. Det behövs i dessa tider. Socialt distanserat förstås.