
Smedjan


Här är 2025 års åsiktskorridorer
Den svenska debattens konsensuskultur är hård – tills allt svänger.

Reinfeldt sätter till och med en bronsbyst i rörelse
Tio år efter att Reinfeldt avgått som statsminister är hans arv fortfarande i rörelse.

Här är regeringens tre svagheter
I halvtid ligger regeringen bättre till än många tror. Men Tidösamarbetet har både sakpolitiska och strategiska svagheter.

Väljarna förtjänar politiker som vågar tänka och tala fritt
Hur stort är steget från att vara skribent och debattör till att söka och vinna väljarnas förtroende?

Den ansiktslöse riksdagsledamoten
Svensk politik präglas av svaga riksdagsledamöter och starka partier.

Framtidstro byggs av förmågan att lösa samhällsproblem
Regeringen har förmågan att ta sig an verkligheten som den är.

Makt bör utövas som en konsekvens av idéer
Förmågan att balansera maktambitioner och idéer är det som avgör ett partis identitet och framgångar.


Tidöpartierna måste börja kohandla
Tidöpartiernas ovilja att kohandla förhindrar viktiga frihetsreformer.

Vem fan är min politiker?
Svensk politik har i ett decennium präglats av låsningar och ökat avstånd mellan väljare och valda. Sättet att komma ur det är genom en demokratireform.

124: Så blir den politiska hösten
”Socialdemokraterna riskerar många LO-väljare om man låter Miljöpartiet bestämma”, säger Widar Andersson, chefredaktör på socialdemokratiska Folkbladet, i en diskussion om trygghet och integration.

119: ”Det blir en jobbig höst för regeringen”
Under hösten väntas konfliktnivån i politiken åter öka efter vårens borgfred. Vilka politiska strider väntar? Och hur går det för januariöverenskommelsen? Det diskuteras i veckans avsnitt med Adam Danieli, Henrik…

Reformpolitikerns guide till regeringsmakten
Vad krävs för att förverkliga politik, vad behövs för att en regeringen ska klara av att definiera det politiska mittfältet och vad innebär systemet med fristående myndigheter och förbudet mot ministerstyre i praktiken? Det är några av de frågor Zebulon Carlander ställt till den förre statssekreteraren Irene Wennemo (S) som är aktuell med boken ”Politik på riktigt: Handbok för sociala ingenjörer”.

Pessimismen är vår tids vattendelare
De senaste åren har pessimismen blivit allt mer blockskiljande. Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare är mer bekymrade över samhällsutvecklingen, än de som sympatiserar med JÖK-partierna. Och pessimismen tycks öka...

DEBATT: Folkhemmet brinner ner i Norrland
Norra Sverige har varit socialdemokratins starka fäste ända sedan demokratins genombrott. Nu växer dock missnöjet med den landsbygdsfientliga politik Socialdemokraterna för. De borgerliga partierna har allt att vinna på att ta stad/land-konflikten på allvar, skriver statsvetenskapstudenten Idil Tuysuzoglu.

Bra att Kristersson följer de parlamentariska spelreglerna
Efter samtalet med Jimmie Åkesson har Ulf Kristersson anklagats för svek och lögner, både av sina politiska motståndare och besvikna högerväljare. Men Kristersson följer endast de politiska spelreglerna. Parlamentarismen förutsätter nämligen samtal och kompromisser.

Moderater och socialdemokrater måste fortsätta bråka
Tongivande debattörer som ex-ministern Anders Borg och Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg vill se ett regeringssamarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. En sådan regeringskonstellation skulle dock vara lika ologisk och ideologiskt osammanhängande som Januariöverenskommelsen.

SM i missförstånd
Det blir allt svårare att ta svensk politisk debatt på allvar. De många avsiktliga missförstånden har börjat spilla över i en misstolkningsreflex som slår till så fort den får chansen.

House of Cards på riktigt
Brittiska parlamentariker belönas ovanifrån för foglighet och underifrån för synlighet, men ges inga incitament för kritisk granskning. Detta påverkar lagstiftningens kvalitet, och i längden även medborgarnas förtroende. Linnea Dubois har läst Isabel Hardmans bok Why We Get the Wrong Politicians.