44: Skatteavdrag, terrorism, lärare och provocerande konst
Skatteavdrag är inte ”bidrag för de rika”, det är inte synd om återvändande IS-terrorister, det är inte synd om stökiga elever som blir utslängda ur klassrummet, och om konst ska vara provocerande så är reklamen i tunnelbanan bättre konst än den vedertagna konsten.
I veckans avsnitt reder Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn ut skillnaden mellan begreppen ”avdrag” och ”bidrag”. Det kan låta självklart, men ju längre ut på vänsterkanten man kommer, desto svårare verkar ibland skillnaden bli att förstå.
Vi diskuterar även fallet med Shamima Begum, kvinnan som efter fyra år med IS vill återvända till Storbritannien. Sverige har enligt Säpo omkring 100 IS-terrorister som kan tänkas vilja återvända hem, samtidigt som vårt rättssystem redan är tungt belastat och vår lagstiftning orimligt mild.
På temat svårlösliga samhällsproblem har den svenska skolan stora brister. Vi minns olika lärare vi haft, och konstaterar att de stränga lärare man avskydde i skolan är de lärare man i efterhand uppskattar mest. Det räcker dock inte att ha auktoritet – man måste backa upp den med bra ämneskunskaper, och där är det möjligt att den svenska skolans problem är ännu större.
Slutligen tar vi oss an en populärkulturell fråga: Hur kommer det sig att lättklädda modeller provocerar mer än helnakna män på tunnelbanans väggar? Och om konst nu syftar till att provocera – är i så fall Lindex med sin reklam för underkläder bättre konstnärer än de faktiska konstnärerna?