Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

144: Politiken bakom elbristen

”Hur ska man våga gå från fossila bränslen till el och minska utsläppen när man ser en framtid med väldigt varierande elpriser?”, frågar Lina Håkansdotter, Svenskt Näringsliv, i en diskussion med Daniel Westlén och Karin Pihl.

”Därför ska du inte dammsuga de närmaste dagarna”, skrev SVT i måndags och förklarade att elnätet är ansträngt. Samtidigt meddelade industrier som Holmens pappersbruk att de väljer att tillfälligt pausa produktionen på grund av de höga priserna. 

Vad innebär elbrist, och vad beror den på? Hur allvarligt är läget för svensk industri? Vem bär ansvaret, och vad hade kunnat göras annorlunda inom energipolitiken?

Catarina Kärkkäinen samtalar med Daniel Westlén, doktor i reaktorfysik från KTH och utredare med ansvar för klimat- och energifrågor vid Liberalernas riksdagskansli, Lina Håkansdotter, avdelningschef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, och Karin Pihl, ledarskribent på Göteborgs-Posten. 

Prenumerera på AcastiTunes, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean

Läs också Daniel Westléns artikel: