Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Integration

Världen är på väg in i en ny folkvandringstid. För de europeiska välfärdsstaterna innebär det att målkonflikter nu blivit fullt exponerade. Fri rörlighet eller bibehållen välfärdsstat? Vi vet hur de dåliga alternativen ser ut: parallellsamhällen och utanförskap. Men hur ser det goda alternativet ut? Vår utgångspunkt är att en nyckel till integrationsprocessen är ett medborgarskap som bygger på insikten att det finns en svensk kultur.
Visa alla (41) Essä (3) Nyhet (8) Rapport (30)
Laddar...

Vad vet vi om islamistiska terrornätverk i Sverige?

Sverige har ett högt antal jihadresenärer. Samtidigt är forskningen om jihadisterna begränsad här jämfört med i andra länder. I denna rapport ger journalisten Magnus Sandelin en överblick av vad vi vet om våldsutövande islamistiska miljöer i Sverige och hur fenomenet diskuteras inom forskarvärlden.

Drömmen om en islamisk ordning

I takt med att den muslimska minoriteten växer i Sverige finns det skäl att studera islams politiska uttryck. I Bosnien, som har en muslimsk majoritetsbefolkning, är gränserna mellan religion och politik uppluckrade och Muslimska brödraskapet utövar reellt politiskt inflytande. Kjell Magnusson analyserar islamistiska idéers framväxt och betydelse i Bosnien och Hercegovina.

Självspelande kulturkonflikt

För dem som ser världen genom ett raster av postkolonial teori och orientalismkritik är flyktingar från vissa världsdelar en resurs som kan utnyttjas för att bevisa de egna teorierna, skriver Eli Göndör, ansvarig för integrationsfrågor, i ett reportage i tidskriften Fokus.

DN:s ledarsida recenserar Religionskollision

”Multikulturalismen har misslyckats”, det skriver Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, i en recension av Eli Göndörs bok ”Religionskollision: Majoritet, minoritet och toleransens gränser” som lanseras 10 september på Timbro förlag.

Det nya folkhemmet

Är ceremonier stärkande för integrationen? Kan politik bygga gemenskap i ett land utan att kränka människors personliga frihet? Stefan Olsson, fil dr i statsvetenskap, menar att det går att förstärka den svenska identiteten utan att flörta med exkluderande nationalism.

Varför röstar Sveriges muslimer inte borgerligt?

Rapportförfattaren Alen Musaefendic resonerar i den här rapporten om varför unga muslimers politiska preferenser ligger till vänster. I rapporten lyfts flera möjliga faktorer fram och ett förslag stakas ut för att borgerligheten ska tala till en allt viktigare väljargrupp på ett framgångsrikt sätt. Det är nämligen de borgerliga partierna som stått för liberala reformer som kan locka muslimer i Sverige.

#Religion

”Vi är rädda för MSB:s rapport”

”För de krafter som letar efter tecken på en konflikt- eller skiljelinje mellan islam och västvärlden är det välkommet varje gång det produceras illa underbyggda texter från den ena eller…

Dags att begrava det multikulturella projektet

Nu är integrationen den stora utmaningen, menar Sveriges Kommuner och Landsting efter att Migrationsverket skruvat ner prognosen för 2017 års asylmottagande. Det stämmer – och om forskningen har rätt gör…

De kom, vi såg, vi segregerade

Assimilation fungerar bättre än multikulturell politik. Svensk lagstiftning utgår från motsatsen. Och politikerna har fullt upp med att uppröras över könsuppdelad gympa, skriver Eli Göndör, programansvarig för integrationsfrågor på Timbro,…

1 2 3