Krävande krav. Vad ska språkkrav vara bra för?
Samtidigt som språktest för medborgarskap har brett politiskt stöd råder det osäkerhet om vad kravet ska bestå i. Språkforskaren Fanny Forsberg Lundell redogör för vad forskningen säger.
Samtidigt som språktest för medborgarskap har brett politiskt stöd råder det osäkerhet om vad kravet ska bestå i. Språkforskaren Fanny Forsberg Lundell redogör för vad forskningen säger.
"På absolut sämsta sätt" har Sverige hanterat mottagandet av människor som befinner sig på motsatta sidan av kulturkartan. "Jämfört med andra länder i världen har vi gjort alla fel samtidigt",…
Sverige har ett högt antal jihadresenärer. Samtidigt är forskningen om jihadisterna begränsad här jämfört med i andra länder. I denna rapport ger journalisten Magnus Sandelin en överblick av vad vi vet om våldsutövande islamistiska miljöer i Sverige och hur fenomenet diskuteras inom forskarvärlden.
Det höga tonläget kring religiösa friskolor till trots ger forskningen inget stöd för tesen att de konfessionella skolorna skapar parallellsamhällen. Jonas Qvarsebo och Fredrik Wenell skriver om friskolor och att majoriteten av skolorna har en mångfald av nationaliteter och religioner.
I takt med att den muslimska minoriteten växer i Sverige finns det skäl att studera islams politiska uttryck. I Bosnien, som har en muslimsk majoritetsbefolkning, är gränserna mellan religion och politik uppluckrade och Muslimska brödraskapet utövar reellt politiskt inflytande. Kjell Magnusson analyserar islamistiska idéers framväxt och betydelse i Bosnien och Hercegovina.
För dem som ser världen genom ett raster av postkolonial teori och orientalismkritik är flyktingar från vissa världsdelar en resurs som kan utnyttjas för att bevisa de egna teorierna, skriver Eli Göndör, ansvarig för integrationsfrågor, i ett reportage i tidskriften Fokus.
”Multikulturalismen har misslyckats”, det skriver Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, i en recension av Eli Göndörs bok ”Religionskollision: Majoritet, minoritet och toleransens gränser” som lanseras 10 september på Timbro förlag.
Minoritetens anpassning och majoritetens tolerans. Det brukar uppfattas som huvudingredienserna för att det mångkulturella samhället ska fungera. Men vad händer när det istället är två majoritetskulturer som möts? Det frågar sig Eli Göndör, ansvarig för integrationsfrågor vid Timbro, i sin nya bok.
Är ceremonier stärkande för integrationen? Kan politik bygga gemenskap i ett land utan att kränka människors personliga frihet? Stefan Olsson, fil dr i statsvetenskap, menar att det går att förstärka den svenska identiteten utan att flörta med exkluderande nationalism.
Rapportförfattaren Alen Musaefendic resonerar i den här rapporten om varför unga muslimers politiska preferenser ligger till vänster. I rapporten lyfts flera möjliga faktorer fram och ett förslag stakas ut för att borgerligheten ska tala till en allt viktigare väljargrupp på ett framgångsrikt sätt. Det är nämligen de borgerliga partierna som stått för liberala reformer som kan locka muslimer i Sverige.
”För de krafter som letar efter tecken på en konflikt- eller skiljelinje mellan islam och västvärlden är det välkommet varje gång det produceras illa underbyggda texter från den ena eller…
Nu är integrationen den stora utmaningen, menar Sveriges Kommuner och Landsting efter att Migrationsverket skruvat ner prognosen för 2017 års asylmottagande. Det stämmer – och om forskningen har rätt gör…
En av de integrationsutmaningar som Sverige står inför är hur vi bemöter människor som ser världen på ett annorlunda sätt. För att det mötet ska bli så bra som möjligt…
Assimilation fungerar bättre än multikulturell politik. Svensk lagstiftning utgår från motsatsen. Och politikerna har fullt upp med att uppröras över könsuppdelad gympa, skriver Eli Göndör, programansvarig för integrationsfrågor på Timbro,…
Heidenstam kallade Sverige “vår längtans bygd”. Nu har hemlängtan drabbat landet igen: varje politiker talar om svenska värderingar och Almedalen blev ett veckolångt nationaldagsfirande. Samtidigt är det många som hävdar…
Det är tio gånger så vanligt att migranter från Somalia startar eget företag i Minnesota, som i Sverige. Sysselsättningsgraden för somaliafödda är också två till tre gånger högre i USA.…
Andreas Johansson Heinö förkastar föreställningen att skiljelinjen i invandringsfrågan skulle gå mellan realister och idealister. Johansson Heinö efterlyser tydligare ideologiska skiljelinjer: “skillnaden mellan vänster och höger upphör inte att existera…
Jakob Heidbrink beskriver sin syn på migrationsfrågan som klassiskt Hayekiansk. Heidbrink poängterar vikten av att låta reformer växa fram i den takt som gör att människor känner acceptans för förändringen…
Mattias Svensson beskriver sin syn på migrationsfrågan som principiellt driven för fri rörlighet, med öppna gränser och en generös asylpolitik, “väl medveten om att detta är två olika saker”. I…
Bygger religion murar mellan majoritetssamhälle och invandrare, eller kan religiösa samfund tvärtom fungera som broar som underlättar för integrationen i Sverige? Den frågan behandlar författaren Torbjörn Elensky i rapporten “Får…