Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Staden

Under 2024 har Timbro staden som tema. Syftet är att visa och beskriva ett marknadsliberalt urbant mandat.  
Visa alla (22) Briefing paper (1) Inlägg (1) Rapport (5)
Laddar...

Byggemenskaper

Den svenska subventions- och byggkrisen i skiftet av 1980- och 1990-talen hade en i det närmaste exakt motsvarighet i den kris som samtidigt pågick i Tyskland. I rapportens lyfts byggemenskapernas…

Småstadens skönhet – riv DDR-Sverige

En åldrande befolkning, integrationsproblem och miljonprogram. Den lilla stadens problem är många och ofta på grund av dålig nationell politik. Men möjligheterna är minst lika stora med naturnära skönhet, gemenskap…

Briefing paper #42: Hyresreglering för höginkomsttagare

I detta briefing paper undersöker Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch och Herman Donner, teknologie doktor i fastighetsekonomi, fördelningseffekterna av hyresregleringen. De visar att hyresregleringen särskilt gynnar höginkomsttagare, eftersom subventionen som hyresregleringen…

Kommunerna som inte ville bygga

Danderyd, Lidingö och Stockholm hamnar sämst till i Timbros byggindex. Allt för många kommuner stoppar nya bostäder. Därför bör det kommunala planmonopolet avskaffas.

Nio problem med hyresregleringen

Köer, svartkontrakt, höga andrahandshyror och onödigt stora renoveringar. Det är några av problemen på bostadsmarknaden. Orsaken är att hyrorna är reglerade. Det är dags att släppa hyrorna fria.

Hyresregleringens prislapp

Hyresregleringen har skapat decennielånga köer, givit incitament för ombildningar och överrenoveringar samt skapat en grogrund för en svart marknad. Det motsvarar en kostnad för samhället på 20 miljarder per år,…

#Bostäder

Släpp hyrorna fria

Köer, svartkontrakt, höga andrahandshyror och onödigt stora renoveringar. Det är några av problemen på bostadsmarknaden. Orsaken är att hyrorna är reglerade. Det är dags att släppa hyrorna fria.

Nio problem med hyresregleringen

Den svenska hyresmarknaden fungerar dåligt. Gustav Fritzon skriver om att hyresregleringen leder till köer, omvandling till bostadsrätter, svarthandel, höga andrahandshyror, onödigt omfattande renoveringar och flera andra problem.

#Bostäder

I andra hand: Om hyresregleringens förlorare

Hyresregleringen skapar långa köer och hänvisar nykomna på bostadsmarknaden till att hyra i andra hand, där hyrorna är betydligt högre. Theo Herold skriver om att lösningen är fri hyressättning på förstahandsmarknaden.

#Bostäder

Vägen till marknadshyror

Hyresregleringen är en subventionskarusell som gynnar starka grupper på bekostnad av andrahandshyresgäster och skattebetalare, menar Estrid Faust, jurist, och Gustav Karreskog, doktorand i nationalekonomi, i rapporten ”Vägen till marknadshyror”. De föreslår att hyresregleringen avskaffas helt för nya hyreskontrakt och att marknadshyror gradvis fasas in för existerade kontrakt.

#Bostäder

En reformerad hyresmarknad för ökad jämlikhet

Hyresregleringen begränsar utbudet av hyresrätter, minskar den sociala rörligheten och pressar ut människor på den svarta marknaden, menar Emil Bustos, doktorand i nationalekonomi, och Elis Örjes, masterstudent i nationalekonomi, i rapporten ”En reformerad hyresmarknad för ökad jämlikhet”. De har båda tidigare varit ordförande för Socialdemokratiska ekonomklubben. För att lösa problemen föreslår de att marknadshyror ska gälla vid nya kontrakt, så att hyressättningen gradvis blir marknadsanpassad.

#Bostäder

700 000 bostäder men ingen mark

Sverige behöver 700 000 nya bostäder till 2025. Hälften av bostäderna behöver byggas i Stockholmsområdet. Samtidigt är det i Stockholm som det råder störst brist på mark för de aktörer…

#Bostäder
1 2