Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Förändring från norr till söder – Tio kommunala reformexempel

Underskott, köer, otillräcklig kvalitet. Problem dominerar ofta diskussionen om kommunal verksamhet. Men det behöver inte vara så. Från Staffanstorp i söder till Boden i norr finns kommuner som genom liberala reformer har uppnått goda effekter.

Ladda ner (PDF) 1,6 MB

Sidor: 36

ISBN: 978-91-7566-532-0

”Det här är tio kommuner med olika förutsättningar på en rad områden – geografiskt, demografiskt, ekonomiskt, politiskt och så vidare. Men en sak har de gemensamt: de har alla genomfört reformer som förtjänar att lyftas fram som inspiration för andra.”

Det säger frilansskribenten Maria Eriksson som har studerat tio kommuner utifrån vilka reformer de genomfört och hur politikerna har gått till väga. Hennes rapport Förändring från norr till söder – tio kommunala reformexempel är en berättelse om framgångsrika politiska förändringar och om dem som stått bakom dem. De kommuner som tas upp i rapporten är Arvika, Boden, Danderyd, Fagersta, Kristinehamn, Markaryd, Staffanstorp, Umeå, Uppsala och Västerås.

”Reformer som bidrar till lägre kostnader, ökad kvalitet och mer valfrihet gynnar medborgarna och näringslivet. Men entusiasmen är också tydlig hos de kommunalpolitiker jag har intervjuat i rapporten; en välskött kommun ger nöjda väljare.”

Den kommunala sektorn utgör ungefär 30 procent av de totala offentliga utgifterna och kommunernas verksamhet spelar en stor roll i vår vardag. Samtidigt ökar efterfrågan på välfärdstjänster, inte minst i takt med att befolkningen blir äldre. Därför finns ett stort behov av kommunala reformer. Dessa exempel visar att det också är möjligt att genomföra dem med goda resultat.