Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Europa

Ny satsning ska stärka idédebatten om EU

Trots att EU står inför allvarliga utmaningar förekommer det knappt någon diskussion alls i Sverige om de vägval som det europeiska samarbetet står inför. Med satsningen Ett frihetligt Europa vill tankesmedjan Timbro främja diskussionen om EU:s framtid och vilken roll Sverige kan och bör spela framöver.

EU är för många inom svensk borgerlighet synonymt med tillväxt, utveckling och välstånd. Det finns dock inga garantier för att det alltid kommer att vara så. Det som händer det närmaste året lär få stor betydelse för samarbetets innehåll och riktning framöver.

Emanuel Örtengren är ansvarig projektledare för Ett frihetligt Europa

– Storbritanniens utträde, de pågående förhandlingarna om EU:s långtidsbudget 2021–2027 och auktoritära nationalisters mobilisering inför Europaparlamentsvalet är exempel på händelser och förlopp som påverkar EU:s utveckling. Det behövs nya idéer för hur Europa kan bli mer frihetligt snarare än mer inåtvänt och protektionistiskt. Min ambition är att vår satsning ska bidra till en mer innehållsrik debatt om EU:s framtid i Sverige, säger Emanuel Örtengren, projektledare för Ett frihetligt Europa.

Kunskap, idédebatt och politikutveckling

Satsningen Ett frihetligt Europa har tre huvudsakliga syften: att bidra till den inomborgerliga debatten, att tvinga partierna att skärpa sin argumentation och att sprida kunskap om hur EU faktiskt fungerar.

– EU-frågor diskuteras sällan i Sverige. Konsekvensen blir att borgerligheten står handfallen när EU ställs inför avgörande vägval, så som skedde när EU-kommissionen 2017 presenterade sin vitbok om olika vägval för samarbetet framöver. I ett läge när vi verkligen hade behövt en EU-debatt rådde närmast fullständig tystnad. Utan en levande idédebatt är risken stor att svenska politiker får svårt att orientera sig i en allt mer krävande situation och att medborgarnas inflytande minskar, säger Emanuel Örtengren.

Första rapporten – en väckarklocka

Ett frihetligt Europa pågår fram till Europaparlamentsvalet i maj 2019. Inom ramen för projektet planeras en rad aktiviteter, alltifrån seminarier och debatter till rapporter och journalistiska granskningar. Den första rapporten, “Mot överstatlig arbetsrättslagstiftning”, har skrivits av Johanna Grönbäck på Ratio och handlar om den överstatliga arbetsmarknadspolitik som nu snabbt växer fram och utmanar den svenska modellen där det är arbetsmarknadens parter, inte politiker, som förhandlar om villkor och löner.

– Rapporten beskriver på ett pedagogiskt sätt den process som leder fram till överstatlighet, i detta fall på arbetsmarknadsområdet, och understryker samtidigt vikten av att svenska politiker förstår dessa mekanismer och inte är naiva. Jag tror rapporten kommer att bli en väckarklocka för många, säger Emanuel Örtengren.

För att läsa debattartikel i SvD klicka här

För mer information, kontakta:
Emanuel Örtengren, projektledare Timbro
E-post: emanuel.ortengren@timbro.se
Telefon: 073 581 94 54
Twitter: @emanuelorten

Karin Svanborg-Sjövall, vd Timbro
E-post: karin.svanborg.sjovall@timbro.se
Telefon: 072 517 00 77
Twitter: @KarinSjva