Sverige får världens tredje högsta marginalskatter 2020
Marginalskatten på höginkomsttagare sjunker från 76 till 73 procent – inklusive arbetsgivaravgifter och moms – när värnskatten avskaffas den 1 januari, enligt en ny Timbrorapport. Det innebär att Sverige går från första- till tredjeplats i världen.
Sverige har i dag världens högsta marginalskatt. När värnskatten avskaffas 2020 kommer endast Slovenien och Belgien att ha högre marginalskatter. Så här ser rankingen för de 41 OECD- och EU-länderna ut:
Den effektiva marginalskatten är den totala skatten på den sist intjänade kronan, inräknat inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och konsumtionsskatter. Rapporten Efter värnskatten: Hur står sig Sverige i marginalskatteligan? är en unik internationell jämförelse av effektiva marginalskatter på höga inkomster. Rapporten är skriven av Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro, och Gustav Fritzon, praktikant.
I dag är den effektiva marginalskatten på svenska höginkomsttagare 76 procent. När värnskatten avskaffas den 1 januari 2020 kommer detta att sjunka till 73 procent, och Sverige får en tredjeplats av de 41 länderna, efter Slovenien och Belgien. Till och med om Sverige avskaffade den statliga inkomstskatten och införde platt skatt skulle den effektiva marginalskatten vara högre än snittet.
Rapporten publiceras även på engelska under titeln Taxing high incomes: A comparison of 41 countries i samarbete med den amerikanska tankesmedjan Tax Foundation och den europeiska tankesmedjan Epicenter.
Så här räknas den effektiva marginalskatten i Sverige fram:
På en hundralapp i löneökning måste en höginkomsttagare betala kommunalskatt på 32 kronor (den genomsnittliga kommunalskatten är 32,19 procent) och statlig inkomstskatt på 25 kronor (där 5 kronor utgör värnskatt). Dessutom trappas jobbskatteavdraget av med 3 kronor för varje hundralapp för högre inkomster. Totalt går alltså 60 kronor bort i inkomstskatt.
Utöver detta måste arbetsgivaren betala 31 kronor i arbetsgivaravgifter (31,42 procent av lönen). När de 40 kronorna i inkomst efter skatt ska spenderas tillkommer konsumtionsskatter som moms, bensinskatt, alkoholskatt, elskatt och annat. I snitt utgör de ungefär 20 procent av priset. Konsumtionsskatterna uppgår därför till 8 kronor. De totala skatterna är 99 kronor, vilket ska ställas i relation till arbetsgivarens kostnad på 131 kronor. Den effektiva marginalskatten är därmed 76 procent.