Ny rapport: Staten subventionerar höjda kommunalskatter
Tre systemfel gör att kommunala skattehöjningar subventioneras av staten, menar Timbros chefsekonom Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi, i en ny rapport. Varje krona som kommunalskatten höjs med kostar staten och de andra kommunerna 62 öre, enligt rapporten.
– Det krävs inte särskilt genomgripande reformer för att åtgärda dessa problem. Rikspolitikerna måste ta sitt ansvar och se till att kommunerna verkar under rätt förutsättningar och inte har incitament att höja skatten mer än nödvändigt, säger Jacob Lundberg.
De tre systemfel som identifieras i rapporten är:
- Kommunerna är undantagna från moms. Den konsumtion som finansieras över kommunalskatten i stället för på den privata marknaden slipper moms. Det ger kommunerna incitament att höja skatten mer än de annars hade gjort. Läs mer i rapporten ”Kommunernas momsundantag”.
- Jobbskatteavdraget är högre i kommuner med högre kommunalskatt. Eftersom jobbskatteavdraget är statligt finansierat innebär detta att invånarna i en kommun som höjer skatten delvis kompenseras för detta med höjt jobbskatteavdrag.
- Det kommunala utjämningssystemet skyddar kommunerna från de negativa effekterna av sina egna skattehöjningar. Eftersom utjämningsgraden i systemet är ungefär 95 procent är det framför allt de andra kommunerna som får bära bördan när sysselsättning och skattebaser krymper efter en kommunalskattehöjning. Rapporten föreslår en reform i linje med den som diskuteras i rapporten ”Kommunalråd utan ansvar”.
Rapporten presenteras på DN Debatt i dag.
Läs rapporten ”Kommunernas incitament för skattehöjningar” här.