Byggemenskaper
Den svenska subventions- och byggkrisen i skiftet av 1980- och 1990-talen hade en i det närmaste exakt motsvarighet i den kris som samtidigt pågick i Tyskland. I rapportens lyfts byggemenskapernas…
Den svenska subventions- och byggkrisen i skiftet av 1980- och 1990-talen hade en i det närmaste exakt motsvarighet i den kris som samtidigt pågick i Tyskland. I rapportens lyfts byggemenskapernas…
Hyresregleringen skapar bostadsbrist och köer. Antalet personer som står i Stockholms bostadskö slår ständiga rekord och idag står närmare 850 000 människor i kön. Eftersom fler människor hela tiden ställer…
I Stockholm tar det flera decennier att få en hyreslägenhet. I Helsingfors tar det tio minuter. Orsaken är att Finland har avreglerat sin hyresmarknad, medan Sverige har behållit sin hyresreglering.…
En åldrande befolkning, integrationsproblem och miljonprogram. Den lilla stadens problem är många och ofta på grund av dålig nationell politik. Men möjligheterna är minst lika stora med naturnära skönhet, gemenskap…
Danderyd, Lidingö och Stockholm hamnar sämst till i Timbros byggindex. Allt för många kommuner stoppar nya bostäder. Därför bör det kommunala planmonopolet avskaffas.
Det kommunala planmonopolet ger kommunpolitikerna rätt att stoppa byggande. Det bör avskaffas och ersättas med ett juridiskt ramverk som tillgodoser markägarnas rättigheter. En ny myndighet bör ersätta byggnadsnämndernas roll i…
Hyresregleringen har skapat decennielånga köer, givit incitament för ombildningar och överrenoveringar samt skapat en grogrund för en svart marknad. Det motsvarar en kostnad för samhället på 20 miljarder per år,…
Den svenska hyresmarknaden fungerar dåligt. Gustav Fritzon skriver om att hyresregleringen leder till köer, omvandling till bostadsrätter, svarthandel, höga andrahandshyror, onödigt omfattande renoveringar och flera andra problem.
Hyresregleringen skapar långa köer och hänvisar nykomna på bostadsmarknaden till att hyra i andra hand, där hyrorna är betydligt högre. Theo Herold skriver om att lösningen är fri hyressättning på förstahandsmarknaden.
Hyresregleringen är en subventionskarusell som gynnar starka grupper på bekostnad av andrahandshyresgäster och skattebetalare, menar Estrid Faust, jurist, och Gustav Karreskog, doktorand i nationalekonomi, i rapporten ”Vägen till marknadshyror”. De föreslår att hyresregleringen avskaffas helt för nya hyreskontrakt och att marknadshyror gradvis fasas in för existerade kontrakt.
Hyresregleringen begränsar utbudet av hyresrätter, minskar den sociala rörligheten och pressar ut människor på den svarta marknaden, menar Emil Bustos, doktorand i nationalekonomi, och Elis Örjes, masterstudent i nationalekonomi, i rapporten ”En reformerad hyresmarknad för ökad jämlikhet”. De har båda tidigare varit ordförande för Socialdemokratiska ekonomklubben. För att lösa problemen föreslår de att marknadshyror ska gälla vid nya kontrakt, så att hyressättningen gradvis blir marknadsanpassad.
De senaste åren har en växande oro för de svenska hushållens skuldsättning lett till en kraftig debatt om utvecklingen av bostadspriserna. Mot denna bakgrund tillsatte Riksbanken en utredning för att…
I rapporten granskas Hyresgästföreningen, en tydligt partipolitisk organisation som av ideologiska skäl bromsar en sund utveckling av Sveriges hyresmarknad.
I Sverige och Stockholm år 2002 är det 20-åringarna som får ta hela hyreschocken, när den välbärgade medelklassen i innerstaden markerar sitt bostadsrevir. Det skriver Jonatan Forsberg, 21 år gammal…
Göran Persson borde lära om hyresmarknaden av sina norska kolleger i Arbeiderpartiet. I Norge har man sedan slutet av andra världskriget haft marknadshyror i stället för regleringar, och det fungerar!…
Hyresregleringens uttalade mål är att skapa en situation där alla, oavsett inkomst ska kunna bo i innerstan. Denna rapporten studerar ifall situationen verkligen ser så ut, genom att jämföra ett…
Bostadsbristen i Stockholm är akut. I en bostadskö tar det upp till 20 år att få en hyresrätt i innerstaden. Det byggs i dag nästan inga hyresrätter och beståndet minskar…