Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Bostäder

Sveriges bostadsmarknad är i stort behov av reformer. Regleringar av byggande och hyressättning är de största problemen. Timbro arbetar för en bostadsmarknad med fri hyressättning, neutral beskattning och få regleringar av byggandet.
Visa alla (22) Briefing paper (4) Nyhet (4) Rapport (14)
Laddar...

Småstadens skönhet – riv DDR-Sverige

En åldrande befolkning, integrationsproblem och miljonprogram. Den lilla stadens problem är många och ofta på grund av dålig nationell politik. Men möjligheterna är minst lika stora med naturnära skönhet, gemenskap…

Kommunerna som inte ville bygga

Danderyd, Lidingö och Stockholm hamnar sämst till i Timbros byggindex. Allt för många kommuner stoppar nya bostäder. Därför bör det kommunala planmonopolet avskaffas.

Hyresregleringens prislapp

Hyresregleringen har skapat decennielånga köer, givit incitament för ombildningar och överrenoveringar samt skapat en grogrund för en svart marknad. Det motsvarar en kostnad för samhället på 20 miljarder per år,…

#Bostäder

Nio problem med hyresregleringen

Den svenska hyresmarknaden fungerar dåligt. Gustav Fritzon skriver om att hyresregleringen leder till köer, omvandling till bostadsrätter, svarthandel, höga andrahandshyror, onödigt omfattande renoveringar och flera andra problem.

#Bostäder

I andra hand: Om hyresregleringens förlorare

Hyresregleringen skapar långa köer och hänvisar nykomna på bostadsmarknaden till att hyra i andra hand, där hyrorna är betydligt högre. Theo Herold skriver om att lösningen är fri hyressättning på förstahandsmarknaden.

#Bostäder

Vägen till marknadshyror

Hyresregleringen är en subventionskarusell som gynnar starka grupper på bekostnad av andrahandshyresgäster och skattebetalare, menar Estrid Faust, jurist, och Gustav Karreskog, doktorand i nationalekonomi, i rapporten ”Vägen till marknadshyror”. De föreslår att hyresregleringen avskaffas helt för nya hyreskontrakt och att marknadshyror gradvis fasas in för existerade kontrakt.

#Bostäder

En reformerad hyresmarknad för ökad jämlikhet

Hyresregleringen begränsar utbudet av hyresrätter, minskar den sociala rörligheten och pressar ut människor på den svarta marknaden, menar Emil Bustos, doktorand i nationalekonomi, och Elis Örjes, masterstudent i nationalekonomi, i rapporten ”En reformerad hyresmarknad för ökad jämlikhet”. De har båda tidigare varit ordförande för Socialdemokratiska ekonomklubben. För att lösa problemen föreslår de att marknadshyror ska gälla vid nya kontrakt, så att hyressättningen gradvis blir marknadsanpassad.

#Bostäder

Lär av Norge, Göran! Marknadshyror fungerar!

Göran Persson borde lära om hyresmarknaden av sina norska kolleger i Arbeiderpartiet. I Norge har man sedan slutet av andra världskriget haft marknadshyror i stället för regleringar, och det fungerar!…

#Bostäder