Byggemenskaper
Den svenska subventions- och byggkrisen i skiftet av 1980- och 1990-talen hade en i det närmaste exakt motsvarighet i den kris som samtidigt pågick i Tyskland. I rapportens lyfts byggemenskapernas…
Den svenska subventions- och byggkrisen i skiftet av 1980- och 1990-talen hade en i det närmaste exakt motsvarighet i den kris som samtidigt pågick i Tyskland. I rapportens lyfts byggemenskapernas…
Europa står inför ett kritiskt vägval: Ska vi fortsätta att omfamna frihandel eller ska vi ge vika för protektionistiska strömningar? I en ny rapport från Timbro visar Christian Sandström hur…
Hyresregleringen skapar bostadsbrist och köer. Antalet personer som står i Stockholms bostadskö slår ständiga rekord och idag står närmare 850 000 människor i kön. Eftersom fler människor hela tiden ställer…
I Stockholm tar det flera decennier att få en hyreslägenhet. I Helsingfors tar det tio minuter. Orsaken är att Finland har avreglerat sin hyresmarknad, medan Sverige har behållit sin hyresreglering.…
En åldrande befolkning, integrationsproblem och miljonprogram. Den lilla stadens problem är många och ofta på grund av dålig nationell politik. Men möjligheterna är minst lika stora med naturnära skönhet, gemenskap…
För en svensk som arbetar syns mindre än hälften av de skatter och avgifter som han eller hon betalar på deklarationen. En stor andel av skatteuttaget är dolt. De kan…
Rapporten presenterar ett förslag till ett helt nytt pensionssystem, Fondpension. I Fondpension går alla pensionsavgifter till premiepensionen och investeras på finansmarknaden. Tack vare högre avkastning beräknas framtidens pensioner bli 50…
Kopplingen mellan pensionsavgift och pension behöver stärkas och det behöver löna sig mer att ha arbetat. Här föreslås sänkt skatt på pensioner samtidigt som flera pensionsrelaterade bidrag avskaffas.
Förslaget om höjda pensioner genom retroaktivt höjd pensionsavgift skulle omfördela 650 miljarder från yngre till äldre genom ökad pensionsskuld. Det riskerar att leda till höjda skatter och minskat sparande. Samtidigt…
Danderyd, Lidingö och Stockholm hamnar sämst till i Timbros byggindex. Allt för många kommuner stoppar nya bostäder. Därför bör det kommunala planmonopolet avskaffas.
Det kommunala planmonopolet ger kommunpolitikerna rätt att stoppa byggande. Det bör avskaffas och ersättas med ett juridiskt ramverk som tillgodoser markägarnas rättigheter. En ny myndighet bör ersätta byggnadsnämndernas roll i…
Hyresregleringen har skapat decennielånga köer, givit incitament för ombildningar och överrenoveringar samt skapat en grogrund för en svart marknad. Det motsvarar en kostnad för samhället på 20 miljarder per år,…
Sverige är ett av de länder i världen som spenderar mest pengar på forskning per capita. Statistiska centralbyrån beräknar att statens utgifter för forskning och utveckling (FoU) 2019 uppgick till…
26 av Sveriges 39 flygplatser är kommunalt ägda – och samtliga går med förlust. Under perioden 2012–2018 tog de emot nästan tre miljarder kronor i offentliga stöd för att hålla…
Sverige lider fortfarande av en omfattande entreprenörsflykt. Nima Sanandaji skriver om varför framgångsrika entreprenörer lämnar landet.
Momsen är en av de största intäktskällorna för staten, men differentieringen i tre olika momssatser innebär absurda gränsdragningar, stora samhällskostnader och snedvridning av ekonomin, skriver juriststudenten Max Sjöberg.
Den svenska hyresmarknaden fungerar dåligt. Gustav Fritzon skriver om att hyresregleringen leder till köer, omvandling till bostadsrätter, svarthandel, höga andrahandshyror, onödigt omfattande renoveringar och flera andra problem.
Arenafebern som drog in över Kommunsverige för tio år sedan blev en dyr historia. Erik Engstrand skriver om hur höga driftskostnader nu tränger ut kommunal kärnverksamhet och förvärrar en redan besvärlig ekonomisk situation.
A vast body of research shows that workers bear most of the burden of the corporate income tax – at least half. However, this fact is almost always overlooked in…