Hade hela Sverige kunnat leva?
I rapporten ”Hade hela Sverige kunnat leva? Tankar om en hållbar näringspolitik” lyfter Dag Elfström och Kina Lundqvist vikten av att förstå den politiska historien när man talar om landsbygdens förutsättningar. Rapporten spänner från Rehn–Meidner-modellen på 1950-talet till dagens stödpolitik och pekar på hinder som finns för att landsbygden ska kunna behålla invånare och företag.
”Hela Sverige ska leva”, lyder devisen. Slutresultatet är en aning diffust, men ambitionen är glasklar: människor ska kunna leva och verka i hela landet och levnadsstandarden i mindre tätbefolkade områden ska inte tillåtas avvika alltför mycket från den som finns i lite större kommuner.
I takt med att inflyttningen till de större städerna ökat har det blivit kostsamt att leva upp till idealet. Bilden av landsbygden har med tiden också blivit nedläggning och avfolkning. I rapporten ”Hade hela Sverige kunnat leva? Tankar om en hållbar näringspolitik” lyfter sommarsmederna Dag Elfström och Kina Lundqvist vikten av att förstå den politiska historien när man talar om landsbygdens förutsättningar. Rapporten spänner från Rehn–Meidner-modellen på 1950-talet till dagens stödpolitik och pekar på hinder som finns för att landsbygden ska kunna behålla invånare och företag.