Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

Regeringen som inte visste att den var i minoritet – En genomgång av alla riksdagsbeslut som regeringen ignorerar

Regeringen struntar systematiskt i att följa det som riksdagen bestämt. Vid 2005 års utgång fanns det hela 153 riksdagsbeslut som regeringen inte verkställt. Det visar en ny rapport, Regeringen som inte visste att den var i minoritet. Rapporten baserar sig på regeringens redogörelse för hur den behandlat riksdagens skrivelser.

Ladda ner (PDF) 1,2 MB

Sidor: 12

ISBN: 9175666146

Regeringen styr visserligen landet, men det är riksdagen som stiftar lagar. Regeringen ska lyda riksdagen. Detta är desto viktigare när landet styrs av en minoritetsregering.

Ändå finns det hela 153 riksdagsbeslut som regeringen har underlåtit att genomföra. 18 beslut är fattade före riksmötet 1999/2000 och 6 av dem är mer än tio år gamla. Konstitutionsutskottet har vid återkommande tillfällen uppmärksammat regeringen på att den inte har hörsammat riksdagens beslut.

– Det är ytterst anmärkningsvärt att en regering med stöd av knappt fyra av tio röstande svenskar underlåter att genomföra hela 153 uppdrag som en majoritet i den folkvalda församlingen har gett den, säger Ulrik Franke, författare av rapporten.