Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Allmänt

Över 190 lokala M-politiker har skrivit på Timbros skatteupprop mot partiledningen

9 av 10 M-väljare ansåg att skattefrågan var avgörande i valet av parti. Sänkta skatter borde därför vara huvudnumret för Moderaterna inom ramen för Tidöavtalet. Så är det inte. Inför Sverigemötet har Timbro därför samlat in namnunderskrifter bland moderata företrädare som delar vår syn på skattefrågan på skatteupprop.nu.

Totalt skrev över 194 personer på, nästan var tionde moderat lokalpolitiker. Uppropet presenterades i Expressen och under Sverigemötet lämnas underskrifterna över till partiledningen.

– Många M-väljare är besvikna, det ser vi i våra mätningar. Kommer vårbudgeten inte med en radikalt ny inriktning för den ekonomiska politiken kommer det bli tufft för regeringen, säger Benjamin Dousa, vd på Timbro.

En av de som skrivit på är Michaela Fletcher, kommunstyrelsens ordförande i det starka M-fästet Österåker. Kommunen har sänkt skatten i flera omgångar och har idag lägst skatt i Sverige. Där har Moderaterna belönats av väljarna. Partiet fick nästan 40% i förra valet.

Sverige har höga skatter. Det leder till lägre tillväxt och färre i arbete. Maktskiftet byggde på ett löfte om en annan ekonomisk politik, men än så länge har inte ens plastpåseskatten avskaffats.

– Regeringen skyller på inflationen. Men det går att sänka skatterna trots hög inflation. Konjunkturinstitutet har visat att sänkta skatter på arbete inte skulle elda på inflationen. Sänkta arbetsgivaravgifter beräknas till och med minska inflationen, säger Benjamin Dousa.

Debattartikel i Aftonbladet: Vad väntar regeringen på? Sänk skatterna nu 

Citat i Expressen: Internt M-upprop mot ministern: Sänk skatterna