Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

OmVärlden eller OmSocialism? – En granskning av Sidas tidning

Sidas tidning Omvärlden lider av ideologisk slagsida i både rapportering och kommenterande. Det framkommer i rapporten ”OmVärlden eller OmSocialism – en granskning av Sidas tidning”.

Ladda ner (PDF) 3,5 MB

Sidor: 20

ISBN: 9175669328

– Det märks mycket tydligt att såväl chefredaktören som redaktionschefen och bokredaktören har en bakgrund i socialdemokratin, säger Fredrik Segerfeldt, rapportens författare.

Granskningen visar att även de vanligast förekommande krönikörerna återfinns till vänster på den politiska skalan och att de böcker som recenseras genomgående bekräftar en socialdemokratisk världsbild. Inställningen till näringslivets roll i utvecklingen är misstänksam.

– Att en skattefinansierad tidning som har en myndighets uppdrag att bevaka utvecklingsländer och utvecklingens förutsättningar struntar i de mest centrala aspekterna är anmärkningsvärt. Utvecklingsforskning som inte passar in i tidningens ideologiska världsbild ignoreras, liksom de senaste decenniernas enorma framsteg i mänsklig utveckling, menar Segerfeldt.

Se intervju med rapportförfattaren, Fredrik Segerfeldt