Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

När SVT valde John Kerry till president i USA

I en ny granskning från Timbro – När SVT valde John Kerry till president i USA – visar Karl-Johan Karlsson på en genomgående ensidig bevakning som inte ligger i linje med public service-uppdragets krav på opartisk och mångsidig information.

Ladda ner (PDF) 211,7 KB

Sidor: 22

ISBN: 9175665956

Opinionsmätningar redovisas på ett sätt som inte motsvarar verkligheten, anhängare till John Kerry får oproportionerligt stort utrymme och flera av de amerikanska experter som SVT använder sig av är uttalat Bushkritiska vilket inte redovisas. Detta är bara ett litet urval av de skevheter som granskningen avslöjar om SVT:s rapportering från andra sidan Atlanten.

I december ska regeringen ompröva Sveriges Televisions sändningstillstånd för ytterligare fyra år. Då uppstår frågan om SVT har följt public service-uppdraget. Enligt SVT:s egen definition ska de ”spegla omvärlden ur många olika perspektiv” – ”Som SVT-tittare ska man kunna ta reda på vad som tilldrar sig i landet och världen runtomkring så att man själv kan bilda sig en egen åsikt.”

Men så gjorde man inte i bevakningen av presidentvalet i USA 2004. Alla siffror, alla tendenser och all information pekar entydigt åt ett enda håll – Kerryvänliga åsikter har nästan utan undantag varvats med Bushfientliga.

– SVT utger sig för att ge en balanserad och mångfacetterad bild av verkligheten, utan att visa prov på det i sin bevakning, säger Karl Johan Karlsson.