Timbro på Stockholms Kulturfestival
Den 15 augusti är det 70 år sedan Indien blev självständigt från Storbritannien. Samma dag invigs Stockholms Kulturfestival, med Indien som temaland. Vi uppmärksammar jubileet med ett lunchsamtal om Indiens remarkabla utveckling tillsammans med Anna Kinberg Batra och spanar efter det nya Indien tillsammans med Henrik Sundbom!
Vart är Indien på väg?
När: 15 augusti
Tid: Kl 12.00-13.00. Lunch serveras från kl. 11:30.
Var: Konstnärshuset, Smålandsgatan 7 , Stockholm.
Kostnad: 50 kronor. Då ingår lunch.
Anmälan: Anmälan är bindande. Vid utebliven avbokning debiterar vi 100 kronor. Anmäl dig här.
Hur ser framtiden ut för världens näst folkrikaste land?
Anna Kinberg Batra spanar tillsammans med Indienkännaren Henrik Sundbom efter det nya Indien under Karin Svanborg-Sjövalls ledning. Välkomna på lunch i Konstnärshuset! Samtalet kostar 50 kr, då ingår lunch.
Seminarium: På spaning efter det nya Indien
När: 15 augusti
Tid: Kl 19.00-20.00
Var: Kulturhuset, Studion, Stockholm
Blir man magsjuk i Indien? Är våldtäkter och fattigdom de svåraste problemen för kvinnor i Indien? Lever kastsystemet kvar och hur kommer det sig att så många indier världen över jobbar inom IT? Kulturfestivalen har samlat några av Sveriges mest erfarna Indienexperter för ett samtal som tar avstamp i Henrik Sundboms bok På Spaning efter det nya Indien (2016).
Medverkande
Henrik Sundbom, författare till boken På Spaning efter det nya Indien
Malin Mendel Westberg, SVT:s korrespondent i Indien
Per J Andersson, författare, indienexpert och grundare av resemagasinet Vagabond
Andreas Johansson Heinö, förlagschef Timbro och moderator
Mångfald och tolerans. Erfarenheter från Indien.
När: 17 augusti
Tid: Kl 19.00-20.00
Var: Kulturhuset, Studion, Stockholm
Vad kan religion spela för roll i den sociala integrationen? Kan tolerans vara ett bättre begrepp än integration?
Indien är förmodligen det mest pluralistiska landet på jorden, med en befolkning på 1,2 miljarder människor, fler än 150 olika språk och ett flertal religioner. Hur upprätthålls liberala värden som yttrandefrihet och tolerans i ett land med så stor mångfald och möjliga konfliktytor?
Samtalet är på engelska.
Medverkande
Jerry Johnson, indisk skribent och HBTQ-aktivist som utforskar ämnen som identitet, kultur och politiska system. För närvarande arbetar Jerry på Reliance Industries, ett av Indiens största företag med multi-internationell kulturförståelse. Han kommenterar regelbundet Indisk politik och sociala frågor i medier som BBC World och CNN-IBN.
Eli Göndör, fil dr i religion och moderator.
Världens längsta bokbord
När: 20 augusti
Tid: Kl 11.00-18.00
Var: Drottninggatan, Stockholm
Kulturfestivalen avslutas med världens längsta bokbord! För 27:e året i rad intas Drottninggatan av en litterär fest där förlag och antikvariat samsas med litterära sällskap och bibliotek. Timbro förlag dukar upp ett bokbord med årets snackisar och favoriter från förr. Fynda en bok, eller två, och kom förbi oss i hörnet Drottningatan/Gamla Brogatan.
Boken: På spaning efter nya Indien
1991 genomfördes en rad liberala reformer av den Indiska ekonomin och landet gick på kort tid från östasiens sorgebarn till en framgångssaga. På 25 år har Indien gått från bidragsberoende till en självförsörjande ekonomisk tiger med högre tillväxt än Kina.
Henrik Sundbom har beskrivit utvecklingen i bästsäljaren På spaning efter det nya Indien (2016). Hur ser den indiska drömmen ut idag och hur byggs välfärden i ett land där ingen vill betala skatt?
För frågor, kontakta Martina Stenström på Timbro Förlag.