Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Välfärd

Välfärdsvinsten – Strävan efter vinst och utdelning ger bättre välfärd för skattepengarna

Ladda ner (PDF) 427,2 KB

Sidor: 36

ISBN: 9175667188

– Under våren har politiker på vänsterkanten försökt överträffa varandra i krav på vinstbegränsningar i välfärdsföretag för att ‘skattepengar inte ska få gå till ägarnas plånböcker’. Men vinst och ägarutdelning i företag som finansieras med skattemedel är ytterst en garanti för att verksamheten bedrivs på kundernas villkor, och därmed ett sätt att skapa ökat värde för skattebetalarna. Privata företag inom vård, omsorg och utbildning måste få bedrivas på samma villkor som privata företag som för skattemedel t ex bygger vägar, producerar läromedel, tillverkar försvarsmateriel eller städar skolor och sjukhus, och vars vinster och ägarutdelningar anses som helt naturliga.

Det säger Thomas Idergard, ansvarig för Timbros välfärdsprogram, med anledning av rapporten Välfärdsvinsten.

Strävan efter vinst, och ägarutdelning, inom välfärdsföretagande är en viktig drivkraft för att både skapa och utveckla välfärd. Rapporten ger exempel från flera områden – vård, omsorg, skola och läkemedel – och utmanar fördomarna om att vinster skulle skada verksamheten.

– Genom steg som skolpeng, vårdval och barnomsorgspeng kan företagen inom välfärdssektorn växa och bli fler, med fortsatta förbättringar som följd. Men då krävs det att företagen slipper restriktioner som vingklipper deras framgångar, säger Johnny Munkhammar, VD i Munkhammar Advisory och författare till rapporten Välfärdsvinsten.

– I diskussionen om framtidens finansiering av välfärden är vinstmöjligheten också avgörande. Det handlar om att locka mer kapital till välfärdstjänsterna. Välfärdspolitikens fokus bör därför vara att riva alla återstående hinder för vinstdrivande välfärdsföretag, inte motsatsen, avslutar Johnny Munkhammar.