Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Välfärd

På rymmen från ålderdomshemmet – Tysklands äldrevårdsförsäkring och vad vi kan lära av den

Denna rapport beskriver ett system för boende, vård och omsorg om äldre som inte bygger på att människor hänvisas till något som en kommunal biståndsbedömare anser vara lämpligt och bäst anpassat till kommunens budget; som inte bygger på att de gamla måste anpassa sig till vård- och omsorgsapparatens krav, utan faktiskt precis tvärtom; och som inte innebär att de som lever på äldreboenden behöver känna att de bor på någon annans arbetsplats.

Ladda ner (PDF) 490,5 KB

Sidor: 41

ISBN: 9175667553

Det handlar inte om någon utopi, utan en högst reell verklighet – nämligen välfärdslandet Tyskland och dess system för äldrevårdsförsäkring. Som framgår av texten står även den tyska äldrevården inför vissa reformbehov avseende den långsiktiga finansieringen. Men det är inte huvudpoängen här. I stället visar rapporten att vården och omsorgen om våra äldre, inom ramen för ett gemensamt finansierat åtagande, kan vara så radikalt annorlunda – och därmed så mycket bättre – än i Sverige.