Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Blanche Sande: Straffa inte Svensson för fyrverkerimissbruket

Nästa nyår kommer det vara förbjudet för gemene man att hälsa det nya året med fyrverkeriraketer. Förbudet är en form av statlig kollektiv bestraffning, oavsett om syftet är att minimera olyckor eller om det i själva verket handlar om en naiv förhoppning att den icke laglydiga minoriteten nu ska sluta skjuta raketer mot människor.

Gott nytt år, kära läsare. Förhoppningsvis hade ni ett gott nyårsfirande. Det var nämligen det sista nyåret du kunde se himlen lysas upp av grannarnas fyrverkerier, eller hade friheten att göra dem sällskap med dina egna nyårsraketer.

Under 2019 förbjuds de klassiska nyårsraketerna, som fästs på en pinne, för alla som inte fått tillstånd från kommunen. Tillståndet kräver i sin tur att man genomgått en särskild utbildning hos en av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap godkänd utbildningssamordnare. I praktiken innebär det ett totalförbud. Utbildningen kommer att ta tre dagar i anspråk och kosta minst 10 000 kronor, och att ansöka om kommunens tillstånd kan kosta upp till 8 000 kronor. Det är inte tid eller pengar vanligt folk har över.

Resultatet blir som vanligt att den stora majoritet som använder dem på rätt sätt blir lidande.

Anledningen till förbudet uppges vara de olyckor som fyrverkeriraketerna ger upphov till. Reflexen är som vanligt att förbjuda saker som är farliga om de används fel, och resultatet blir som vanligt att den stora majoritet som använder dem på rätt sätt blir lidande.

De allra flesta som avfyrar fyrverkerier är utan tvekan medvetna om att det medför vissa risker. Att sprängladdningar tenderar att explodera när man tänder eld på en stubin, och att explosioner kan orsaka skador, är självklarheter för alla som någonsin stiftat bekantskap med Hollywoodfilmer eller barn-TV. Ändå är det en risk människor väljer att ta för att hälsa det nya året med stil, och en risk medborgare i ett fritt samhälle har all rätt att ta. Precis som knivar, tändstickor och synålar är tillåtna trots att man kan skada både sig själv och andra med dem, är det orimligt att förbjuda fyrverkerier för att de kan orsaka skador.

Det är dock möjligt att den egentliga orsaken bakom förbudet är en annan än olycksrisken. De senaste åren har ovanan spritt sig att avfyra fyrverkerier mot människor. Nyåret 2016–2017 spreds bilder av hur personer sköt raketer in i en folkmassa på Möllevångstorget i Malmö, och i Lidköping sköts raketer in i en öppen hamburgerrestaurang. ”Känslan är att det är mer än tidigare år”, sade polisens presstalesperson i region väst. ”Fortsätter det att öka så kommer det att vara jättemycket i kväll”, sade presstalespersonen i region syd.

Nyåret 2017–2018 rapporterades fyrverkerier som avfyrats mot polis och bostäder, i tunnelbanan, i trapphus och mot tåg och bussar. Efter nyåret 2018–2019 har man bland annat kunnat läsa att polisen i Kristianstad ryckt ut efter larm om att ungdomar skjutit fyrverkeriraketer mot människor, varpå ungdomarna avfyrat raketer även mot polisen.

Den som avsiktligt skjuter raketer mot människor har redan gjort tydligt att han eller hon inte bryr sig om lagstiftningen.

MSB:s chef Dan Eliasson var tidigare rikspolischef, och valde då att tona ned de allvarliga problem med sexuella övergrepp som uppdagades på festivalen We Are Sthlm. I ljuset av det är det inte otänkbart att de ”olyckor” som MSB nu vill förbjuda bort i själva verket är angrepp med fyrverkeriraketer.

Den som avsiktligt skjuter raketer mot människor har dock redan gjort tydligt att han eller hon inte bryr sig om lagstiftningen. Minderåriga som använder raketer har dessutom redan ignorerat förbudet mot minderårigas fyrverkerianvändande. Med andra ord: Man behöver inte vara raketforskare för att inse att de inte kommer att låta sitt beteende påverkas av krav på kommunala tillstånd heller.

Däremot kommer den laglydiga majoriteten att gå miste om en fin nyårstradition.

Över huvud taget verkar 2019 bli ett glädjedödarnas år. Lagom till sommarvärmen förbjuds rökning på uteserveringar, och när det är dags att fira in nästa år kommer inte horisonten att spraka av en spontan, oorganiserad fyrverkerishow, utan lysas upp av sporadiska kommunala fyrerkeripjäser. Om ens det: majoriteten av Sveriges kommuner sände inte upp några fyrverkerier över huvud taget i år.

Oavsett om det är för att MSB inte vill låta vuxna människor ta kalkylerade risker eller för att en liten grupp missköter sig med flit, är det fel att hindra vuxna laglydiga människor från att skjuta upp fyrverkeriraketer.

Av allt att döma kommer det dock fortfarande att vara tillåtet att skåla in även år 2020 i champagne. Passa på, innan någon tar ifrån dig även det nöjet.