Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

54: Barnvaktstaten, tunnelbaneetiken och strejkande piloter

Sverige håller på att bli omsprunget av andra länder vad gäller straffskatter och tvång på folkhälsoområdet, och rustar för att hinna ikapp. Hur människor beter sig i tunnelbanan säger mer än man skulle kunna tro om deras syn på staten versus individen. Slutligen imponerar inte SAS-piloternas strejk.

2019 års upplaga av Nanny State Index har släppts, och Sverige har blivit omsprunget i en av sina paradgrenar: förmynderipolitik. Resten av EU:s länder blir mindre frihetliga medan Sverige inte inför tillräckligt många nya förbud, skatter och regleringar för att hålla takten. Det är dock på väg att förändras.

Lars Anders har tagit sig an tunnelbaneetiken, och vad inställningen att man bör stå still i båda filerna i rulltrappan säger om ens syn på staten, individen och kollektivet. Smedjans redaktörer tar ställning för upprätthållandet av den rådande normen där den som vill stå stilla gör det till höger.

Slutligen diskuterar vi den pågående pilotstrejken, och de PR-mässiga problem som uppstår när de som strejkar redan har betydligt bättre villkor än de flesta som drabbas av strejken. Vi förklarar även pedagogiskt skillnaden mellan att kritisera en enskild strejk och att vilja förbjuda strejker.

Turn on, tune in, freak out!