Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Musik

För lite död och skräck i Alice Coopers coronalåt

Alice Coopers kombination av skräck och rock har varit stilbildande för en genre som fortfarande bygger på att hantera jobbiga frågor utan att ducka för mörker. Den nya coronasången ”Don’t Give Up” är raka motsatsen – Alice Cooper släpper sitt skräckarv för att lajva Bono.

Florian Schneider kommer aldrig att dö

Florian Schneider har avlidit, 73 år gammal. Tillsammans med Ralf Hütter var han den kreativa hjärnan bakom Kraftwerk. Denna hypnotiska, moderna, industriella folkmusik är kanske det mänskligaste som skapats. Genom den kommer Florian Schneider alltid att leva vidare, skriver Johan Norberg.

Rush, Rand och trädgårdsodling

Den 7 januari i år avled Neil Peart, trummis och textförfattare i det legendariska rockbandet Rush. Det har såväl liberaler som rent musikaliska fans anledning att sörja.

Från Rågsved till Wall Street

Intresset för strömningstjänsten Spotify tycks vara omättligt. ”Spotify inifrån” är den senaste boken om de svenska tekniknördarna bakom företaget. Under ytan visar det sig att Spotifys väg till marknadsdominans varit kantad av kriser. Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud har skrivit en detaljrik bok om tjänsten som revolutionerat musikbranschen.

DEBATT: Förbjud inte stötande musik

En uppmärksammad låt av artisten Mr Cool har väckt krav på att stötande musik ska censureras bort. Problemet är bara att sådan lagstiftning endera skulle bli verkningslös eller inskränka yttrandefriheten. Kanske borde man snarare ignorera sådant material än ge det uppmärksamhet, om man nu vill minska spridningen, skriver Marcus Björk, vice ordförande i FMSF.

Hur progressivismen dödade populärkulturen

Medelklassen kvävde popkulturen, skriver Martin Aagård och Natalia Kazmierska i en ny bok. I själva verket var det dock inte småborgerlighet och medelklassvärderingar som fick finkulturen att äta upp populärkulturen, utan den reflexmässiga progressivismen.

Friheten finns i norr

Tre och en halv mil norr om Haparanda, med utsikt över Finland och i ett hus som han till stora delar byggt själv, lever en av Sveriges största metalartister med fru och barn och flera hundar. Smedjan har träffat Pär Hulkoff, frontman och låtskrivare i industrimetalbandet Raubtier, och talat om musik, frihet och Norrlands framtid.