Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

32: Miljöpuritanism, kriminellt lyxliv och Karl XII

Miljörörelsens skuldbeläggande av dem som unnar sig flygresor och kött börjar bli tröttsam och kriminella borde inte få leva lyxliv på skattebetalarnas bekostnad. Den här veckan har kulturpolitiken dessutom blivit extra aktuell i samband med ett MUF-utspel och 300-årsdagen av Karl XII:s död.

Miljörörelsen är både för asketisk för sitt eget bästa och för totalitär för andras bästa. Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn pratar om en rörelse som dels har börjat påminna lite väl mycket om puritanismen i sitt skuldbeläggande av dem som inte följer rörelsens normer, och dels flirtar lite väl mycket med diktaturer och totalitära ideologier för att det ska se bra ut.

Vi pratar också om Malmö stads beslut att spendera 70 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar på ett företag som erbjuder yrkeskriminella lyxlägenheter. Varför skulle någon vilja betala skatt – eller vara laglydig – i ett system där brottslighet belönas?

Slutligen är kulturpolitik, och framför allt kulturens finansiering, på agendan efter att Moderata ungdomsförbundet har gått ut med att de vill strypa all finansiering till kultursektorn och lägga ned public service. Och apropå kulturfinansiering är det i veckan 150 år sedan Karl XII-statyn i Kungsträdgården invigdes – en staty finansierad helt utan offentliga medel.

Turn on, tune in, freak out!