Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Integration

Ett amerikanskt dilemma. Om immigration och integration

Ända in i våra dagar har USA varit destinationen för fattiga förtryckarländers hukande massor, som trängtat efter att få andas fritt.

Ladda ner (PDF) 310,3 KB

Sidor: 42

ISBN: 978-91-7566-976-2

Miljoner och åter miljoner har funnit möjligheter som förnekats dem i hemländerna: att försörja sig, att praktisera sin religion, att säga sitt hjärtas mening. När vi föreställer oss dem går tankarna till svenska, ryska, italienska och irländska migranter vid förra sekelskiftet, vi ser Utvandrarsviten av Vilhelm Moberg och Gudfadern av Mario Puzo. Men det enskilda decennium som sett flest legala invandrare till USA är 1990-talet, då drygt tio miljoner anlände från huvudsakligen Mexico och Asien.

Inget land har samma förmåga att integrera stora mängder invandrare. Samtidigt lever invandrarfientliga attityder kvar och präglar både den politiska debatten och väljarna. Hur hänger det ihop? Hur kan USA vara båda sakerna samtidigt? Och vart är landet på väg i invandrarfrågan? Att besvara de frågorna kräver ett historiskt perspektiv.