Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Ideologi

Det borgerliga samhället: i tur och retur?

Politiska lösningar har länge premierats framför civila initiativ i Sverige. Allt fler efterlyser dock nu en förnyad debatt om behovet av ett starkt civilsamhälle. Lars Trägårdh tar i denna essä pulsen på civilsamhället.

Ladda ner (PDF) 295,7 KB

Sidor: 26

ISBN: 9175668116

I essän skriver Trägårdh bland annat att ”Den traditionella svenska misstänksamheten mot otillbörligt privatinflytande kommer bland annat till uttryck i att Sverige i dag är det enda landet i Europa som inte har någon form av skattelättnad för personer, företag och andra som ger pengar till ’ideell’ verksamhet’.

I Sverige har det länge ansetts som mer demokratiskt att fördela skattepengar till civilsamhället genom en politisk process, än att låta medborgarna efter sin egen klokskap ge pengar till de ändamål som de vill stödja. På senare tid har dock alltfler börjat efterlysa en debatt om behovet av ett starkt civilsamhälle. Det finns flera förslag och tankar om hur det civila samhället ska stärkas, men det har stor betydelse hur detta sker.