Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

1989-paketet

Vi firar trettioårsjubileet av murens fall med texter som förklarar vad som hände och vad det betyder idag. Här ingår fyra essäer om 1989 av: Andreas Ericson, Andreas Johansson Heinö, Milan Kundera och Jasenko Selimovic samt boken För säkerhets skull.

189 kr

Fira minnet av kommunismens fall med vårt 1989-paket.

Vid historiens slut blåste bilen av vägen, Jasenko Selimovic
Om vad murens fall betydde för en ung man i Jugoslavien.

Segra eller dö. 1989 och början på kulturkriget, Andreas Johansson Heinö
Om 1989 som startskottet för vår tids kulturkrig: Rushdie-affären, slöjdebatten i Frankrike och nationalismens återkomst i hela Europa.

När Sverige var som svenskast, Andreas Ericson
När omvärlden genomgick dramatiska förändringar gick livet här hemma sin gilla gång. 1989 var vi svenskare än någonsin.

Ett kidnappat Västerland – eller Centraleuropas tragedi, Milan Kundera
Vi återutger också en klassisk essä från 1983 av den tjeckiske författaren Milan Kundera, som ritar om den europeiska kartan. Den blev början på en fortfarande pågående debatt om vad som egentligen är Europa.

För säkerhets skull, Stefan Olsson (red.)
Trettio år efter murens fall är 1989 års värden – demokrati, marknadsekonomi, europeisk integration – återigen ifrågasatta. Det öppna samhället måste försvaras, men hur ser hotbilden ut? Vilka misstag har begåtts och hur ser vägen framåt ut?

Antologin innehåller texter av Robert Dalsjö, Bo Hugemark, Gunnar Hökmark, Tove Lifvendahl, PJ Anders Linder, Anna-Lena Lodenius, Gudrun Persson, Stefan Olsson, Henrik Sundbom och Katarina Tracz.