Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

Skriftspråkets återuppståndelse – En essä om språket och den digitala verkligheten

För inte så länge sedan talade man om att skriftspråket höll på att dö ut.

Ladda ner (PDF) 597,2 KB

Sidor: 9

ISBN: 9175667478

Den unga generationen skrev inte och läste inte utan kommunicerade muntligt och med bilder. Tv var det stora mediet med ett enormt starkt grepp om demokratin. Telefonen var det stora kommunikationsverktyget. Tonåringarna kunde sitta i timmar framför tv:n och lika många i telefon, men att skriva ett enkelt brev var dem främmande. Svensklärare i skolan vittnade om allt sämre förmåga att skriva sammanhängande berättelser och att stavningen var usel. Experter menade oroligt att det allmänna skriftspråket kanske bara blir en kort historisk period mellan folkskolans införande 1842 och 1990 då TV4 startade och kommersiell tv exploderade.

Men det blev helt annorlunda. På mycket kort tid har svindlande stora informationsstrukturer byggts upp där läsandet och skrivandet står i centrum, inte talet och bilden. PM Nilsson resonerar kring hur nätet påverkar skriftspråket och läsningen.